faymann” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Szalay-Bobrovniczky Vince

történész, Magyarország korábbi ausztriai nagykövete (2010-2014)

A következetlenség következménye: Faymann bukása

2016. május 10.

Werner Faymann osztrák kancellár 2016. május 9-én azonnali hatállyal lemondott a kormányfői és a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöki posztjáról. A bejelentés időpontja váratlan volt, a lemondásra ugyanakkor egy idő óta számítani lehetett. Mindeközben pedig zajlik Ausztria történetének eddig legérdekesebb választási kampánya, melynek során biztos, hogy olyan politikai hátterű elnök foglalja el a hivatalát a Hofburgban, amilyen államfője Ausztriának még nem volt. Vagy kék (szabadságpárti) vagy zöld. Felfordulás az osztrák politikában, kék-zöld foltokkal. Mi történik Ausztriában?

Faymann pragmatikus baloldali politikusnak számít. Politikai profilja nem mutat erős kontúrokat, de megbízhatóan, nagyobb megrázkódtatások nélkül  látta el a kormányfői feladatokat. Különösebb affinitása a külügyekhez soha nem volt, talán ezért is történhetett meg az, hogy pont egy ilyen kérdésben botlott el. Természetesen a menekültügyről van szó.

Teljes cikk

Szalay-Bobrovniczky Vince

történész, Magyarország korábbi ausztriai nagykövete (2010-2014)

Magyarország felértékelődött Ausztriában

2016. augusztus 01.

Osztrák kancellár hosszú évek óta nem járt hivatalosan Magyarországon. A magyar miniszterelnök és osztrák partnere klasszikus kétoldalú megbeszélést legutóbb 2012 nyarán folytatott Bécsben, ebben az időben még Faymann volt a kancellár, Kern az Osztrák Államvasutak elnöke – én pedig még bécsi magyar nagykövet. Faymannt hatökrös szekérrel sem lehetett Budapestre vonszolni, mert nem látta benne az osztrák érdeket. Sőt, szociáldemokrataként félt attól, hogy a szoros együttműködés Orbán Viktor Magyarországával gyanússá teheti őt európai párttársai előtt.

Aztán idén felváltotta Faymannt a pragmatikus gondolkodású Christian Kern és fordított a logikán. Ausztriában felismerték, hogy nem lehet mindennapos harcot vívni Magyarországgal és kormányával, mert az osztrák nép többsége számos kérdésben, így kiemelten a migráns-politikában a magyar állásponttal ért egyet és értetlenséggel fogadja a politikai korrektség diktálta átgondolatlan „Willkommenskultur”-t. De nem csak az emberek, hanem az osztrák politikai szereplők, a pártok is immáron úgy látják: a menekültáradatot meg kell állítani.

Teljes cikk