európaitanács” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Egy kiszámíthatatlan csúcs dilemmái

2015. február 10.

Az uniós csúcstalálkozók általában jól előkészített forgatókönyvek alapján zajlanak. Minden évben van belőlük legalább négy, jó előre rögzített menetrenddel. A válság legsúlyosabb éveiben persze krízistanácskozás krízistanácskozást követett, hisz az eurózóna fennmaradása volt a tét, de a napirendet egyértelműen Brüsszel tartotta kézben. Most viszont még a legbennfentesebbek sem tudják megjósolni, mi fog történni csütörtökön.

Rendkívüli év – jellemzi mind gyakrabban 2015-öt a nemzetközi sajtó. Rendkívüli EU-csúcs most csütörtökön, amit pedig nem is a tényleg rendkívüli események miatt hívnak össze. Még tavaly év végén megegyeztek ugyanis az állam- és kormányfők, hogy februárban újraindítják a vitát a gazdasági és pénzügyi unióról. Igen ám, de a párizsi terrortámadások, a görög polgárok akarata és Ukrajna keleti határainak erőszakos újrarajzolása eltéríti a vitát. Az Európai Tanács novemberben beiktatott elnöke, Donald Tusk volt lengyel kormányfő valószínűleg nem így akart debütálni. Feltett szándéka volt, sokak örömére, hogy rövidebbé, ütősebbé és politikusabbá tegye a csúcstalálkozókat. Korábban ugyanis az állam- és kormányfők órákat töltöttek olyan papírok szövegezésével, amelyeket csak az adott témában jártas szakértők értettek, a cloud computing-től a széndioxid-kibocsátási kvótákig. Politikai vitákra szinte mániákusan csak az éjszakába nyúló vacsorákon volt mód, amikor azért – az ellenálló képesség függvényében – egy idő után mindenki végletesen elhasználódott. Így Európa sorsa egyre inkább már nem a politikusi képességeken, hanem az idegeken és a fizikai teherbíráson múlott.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Uniós energiapolitika: délibábot kergetünk

2015. szeptember 22.

A európai energiaellátással összefüggésben az elmúlt évtizedben folytatott politikai egyeztetések záró dokumentumai rendre nem hagytak kétséget a felől, hogy a stratégiai alapcél az egységes európai belső energiapiac kialakítása. Mégis azt tapasztaljuk, hogy a nagy egyetértésben kinyilatkoztatott cél nem más, mint délibáb.

Érdemes visszaidéznünk az Európai Tanács energiaellátással összefüggésben 2011 februárjában megfogalmazott következtetéseit. A gáz és a villamos energia szabad áramlását biztosító egységes energiapiac kialakítását akkor 2014-ig irányozták elő. Természetesen nem lett belőle semmi, viszont a téma – mintha mi sem történt volna- a legutóbbi, energiaunió kialakítását indítványozó 2015. márciusi dokumentumban is első helyen szerepel.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

(EU) csúcsra járatott egyhelyben topogás

2016. december 19.

2016-ot biztosan senki nem fogja arany betűkkel beírni az Unió történelemkönyvébe. Nem csak az uniós gépezet csikorog, s mind élesebbek a belső konfliktusok, de a tagállamokban is – lásd a holland, brit, vallon és olasz példát – egyre többször mutatnak fügét a polgárok a kormányok elképzeléseire. A legpozitívabb, amit az Európai Unió 2016-os szerepléséről mondani lehet, hogy még létezik. Az évzáró Európai Tanács, az állam- és kormányfők csütörtöki tanácskozása hű volt az évhez: látjuk a problémákat, óvatosan szeretnénk is haladgatni, de képtelenek vagyunk az áttörésre, foglyai maradunk a saját narratívánknak. Ugyanakkor persze nagyon szeretnénk nemzetközi tényezők maradni.

Nem jutottak sokkal előbbre az Unió állam- és kormányfői a csütörtöki, egynaposra soványított csúcstalálkozón sem. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke valószínűleg érezte, ez nem lesz (pontosabban ez sem lesz) az áttörések fóruma, s ebből bőven elég egy nap is.Vagy egyszerűen csak véget akart vetni annak az egyébként nem túl logikus eddigi szokásnak, hogy kora este ülnek asztalhoz, s jól beleszaladnak az éjszakába, aztán másnap reggel félálomban folytatják. A rossz nyelvek szerint az a forgatókönyv Merkel asszony páratlan képességeihez volt igazítva…

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Egy mindenki ellen - Uniós csúcs Brüsszelben

2017. március 14.

Huszonhét egy ellen, újra Donald Tusk az Unió legfőbb politikai szervének a vezetője. Sima ügy a számok alapján, valójában pedig nagyon nem az. Hogy senki nem távozott jó szájízzel csütörtök este az Unió Tanácsának új, csillogó-villogó épületéből, az erősen valószínű. Legalább is nagyon remélem, hogy minden állam- és kormányfőn nyomot hagytak a történtek. Vannak ugyanis jó és rossz viták. Egy konszenzussal dolgozó testület elnökévé valakit erőből emelni mindenképp rossz vita. Pláne, amikor ugyanezen szereplők arról hivatottak dönteni a közeljövőben, hogy merre mennek tovább. Hogy mindent együtt csinálnak, vagy hagyják előre szaladni az ambiciózusabbakat. Fennáll a veszély, hogy ez az egyébként önmagában jó vita így rossz irányt vesz, bizalmatlanná teszi a szereplőket egymással szemben, hiszen már induláskor tele vannak tüskékkel.

Nem csak a vitákból van rossz és jó, döntéseknél is adódhat úgy, hogy csak a rossz és még rosszabb között lehet választani. Persze célszerű ezeket a helyzeteket elkerülni, s a szereplőkön múlik, hogy legalább a súlyos témákban nem álljon elő ilyen. Európának ez most nem sikerült, valahogy a negatív emberi és politikusi tulajdonságok kerültek túlsúlyba. Csökönyösség, bosszúvágy, kicsinyesség, rövid távú gondolkodás, felsőbbrendűség, kioktatósdi, erőpolitika. Körülbelül ezek vezettek a múlt csütörtökre előállt helyzethez. Persze nem egy délután alatt, hanem hosszú hónapok fejleményei után. Mert nem elég, hogy Európát egyszerre több válság is sújtja, a gazdasági, foglalkoztatási problémákon a biztonsági fenyegetéseken át a terrorizmusig és a bevándorlásig, belső törésvonalak is minden korábbinál láthatóbbá és élesebbé váltak. Észak és Dél a pénzügyi válság eleje óta szeretne más recept szerint főzni, miközben a Kelet egyre hangosabban hallatja a hangját, s a fősodortól eltérő politikát visz. A Nyugat ezt rögtön kihasználja annak alátámasztására, hogy a bővítés elhibázott volt; megvan az ürügy a neki fájó, szerződésekben rögzített szabályok felrúgására, akár a közös, tehát minden tagállamot egyaránt szolgáló intézmények segítségével. Szép kis vircsaft, mondhatjuk.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Keserédes születésnap - 60 éves az Európai Unió

2017. március 28.

Róma nehézfegyverzetben várta az Unió állam- és kormányfőit a születésnapi ünnepségre. Kiürített belváros, zárva tartó boltok és múzeumok: azoknál a turistáknál, akik gyanútlanul most hétvégére időzítették az örök város meglátogatását, biztosan nem nőtt az EU vonzereje. Olcsó fogás volna azonban azt mondani, lám, lám, a Tiberis két partja leképezi a közös projekt valóságát: a polgárokért, de szigorúan nélkülük. A párizsi, nizzai, berlini és a friss londoni merényletek után sajnos a józan ész megköveteli meg a csúcstalálkozók helyszíneinek páncélba öltöztetését. Akkor is, ha a római utcaképet, a tüntetésekkel együtt, jelképesen is felfoghatjuk.

Az állam- és kormányfők a rengeteg vita ellenére határozottan nem a közös projekt temetési szándékával landoltak az olasz fővárosban, s a megfelelő lelki töltekezés érdekében Ferenc pápánál kezdték a születésnapi összejövetelt. A Szentatya, aki az elmúlt időszakban megszólalásaival igen határozottan szállt be az Unió egyik legégetőbb vitájába, a migrációs válságba, maga is az Unió halálközeli állapotáról beszélt. A legdivatosabb első számú közellenség,a populizmus ellenszeréül a szolidaritást és a szubszidiaritást ajánlotta, mint amely elvek mentén meg lehet menteni az Unió által képviselt békét s fejlődést. A családok és a polgárok együttélésének, az élet szentségének fontosságát is megemlítette útravalóul. Talán kevesen tudják, hogy az Uniónak nem csak az utóbbi, hanem bizony az előző két magasztos vezérfonala is a keresztény a vallásból ered…

Teljes cikk