európaiparlament” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Nem üzenünk Brüsszelnek - elmondjuk személyesen!

2015. május 19.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Az idei Károly-díjat Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kapta. A díjazott az átadás helyszínétől, Aachen városától néhány kilométerre született, s ott indult politikai karrierje. Schulz azok közé a baloldali politikusok közé tartozik, akik valóban egyszerű körülmények közül indulva, autodidakta módon szívták magukba a tudást. Könyvkereskedőként indult, mint Johannes Rau, korábbi szövetségi elnök, így azoknak a szociáldemokratáknak a népes táborát erősíti, akik akár könyvesként, vagy nyomdászként is, a leírt szó fizikai valóságával szembesültek először, s csak azután kezdtek elmerengeni a leírtak tartalmán – s így messzire jutottak.

A Schulzot laudáló szövegekben sok minden elhangzott Európa válságáról, a parlamentarizmus erősítéséről, az európai kishitűség és önzés visszásságairól, mint ahogy számos hasonló gondolat olvasható a díj indoklásában is. Szerepel azonban egy idézet ebben a bizonyos indoklásban, mely magától a díjazottól származik: „A demokrácia vitát igényel, a láthatóság vitát igényel. Nem önmagáért, hanem hogy a legjobb eredményre jussunk. Mert a vita alternatívákat mutat fel(...) Igen, én igyekezni fogok hivatali időszakomban az Európai Parlamentet valóban a viták helyszínévé tenni – mindezt annak érdekében, hogy a parlament mint intézmény, és az európai demokrácia ezáltal erősödjenek.”

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Európai Parlament – vissza a régi kerékvágásba?

2017. január 25.

Martin Schulz elnöksége alatt az Európai Parlament minden korábbinál láthatóbbá vált. Még azok is megtanulták, hogy létezik, akik Brüsszelről csak annyit tudnak, hogy ott bürokraták törik a fejüket az istenadta nép életének megkeserítésén. A hazájában eredetileg szinte ismeretlen, érettségi nélkül, könyvkereskedőként indult német politikus Európában csinálta meg önmagát, s erősítette meg az általa vezetett intézményt. „Mindegy mit, csak beszéljenek rólam” alapon mindenhol ott volt, mindenről volt véleménye, akkor is, ha éppen a szerződések alapján nem osztottak neki lapot, nem kérdezték, vagy épp nem neki kellett volna a főszerepet játszania. Huszonkét év EP képviselőség, azon belül öt év elnökösködés után tér vissza, teljes vértezetben, a német belpolitikába, s lesz a minden oldalról támadott Angela Merkel kihívója az őszi választásokon a koalíciós társ szociáldemokraták színeiben. Bizton mondhatjuk, nem lesz unalmas a német belpolitika 2017-ben.

No de mi lesz az Európai Parlamenttel? Visszaszürkül a Schulz előtti időkben megszokottakhoz? Antonio Tajani, új elnök, akinek személyét a brüsszeli boszorkánykonyhában kifőzték, korántsem kezdő játékos. A római jogász, újságíró, a légierő tisztje Berlusconi mellett tanult meg politikát csinálni. A milliárdos olasz vállalkozó első kormányában szóvivő volt, majd megmérette magát a római polgármesteri választásokon (alulmaradt baloldali riválisával szemben), aztán Európában csinált karriert. 2002 óta az Európai Néppárt alelnöke, 2008-tól előbb közlekedésért, aztán pedig iparért és vállalkozásokért felelős biztos, alelnök az Európai Bizottságban. Érdemes kiemelni, a viharos olasz belpolitikában, sok egykori forza italiás politikussal szemben,a legnehezebb időkben sem árulta el Berlusconit, nem rándult át a baloldalra. Maradt Brüsszelben, miközben egykori pártja és általában a jobbközép Itáliában teljesen szétesett.

Teljes cikk