eucsúcstalálkozó” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Törököt fogtunk - bazári alku Brüsszelben

2016. március 10.

Azt már megszokhattuk mostanában, hogy egy EU-csúcs nem hoz kézzel fogható eredményeket. Tavaly hatot is rendeztek csak a migrációs válság témájában anélkül, hogy valóban előremutató döntések születtek volna. De a hétfői uniós állam- és kormányfői találkozón elértek minden korábbinál hamarabb semmisültek meg, s okoztak az eddigieknél is nagyobb zűrzavart, felzúdulást. Ami annál is furcsább, mert elvileg 28 állam- és kormányfő egyetértése szükséges bármilyen csúcs közös nyilatkozatához. Az egyhangúság azonban már valóban csak elvileg követelmény: két kormányfő is, történetesen a magyar és a szlovák, szóbeli nyilatkozatot tett, azzal, hogy a szöveg bizonyos részét nem tudja támogatni, de nem is akarja megakadályozni az egésznek az elfogadását.

Davutoglu miniszterelnök hazafelé, Ankarába tartva, büszkeségtől dagadó kebellel nyilatkozta, hogy milyen jó üzletet kötött. Tényként kezelte, hogy Törökország júniusban megkapja a vízummentességet, felgyorsítják a csatlakozási tárgyalásokat és a decemberben bezsebelt 3 milliárd euró mellé kap további 3 milliárdot.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Először eggyel kevesebben

2016. július 01.

Soha ekkora bajban nem volt még az Unió, mint most, a brit kilépéssel. Ehhez képest ritkán sikerül ilyen józan dokumentumokat elfogadni, a rendkívül túlfűtött politikai helyzet és lelkiállapot ellenére. Hidegvér, egyértelműség, visszafogottság süt a sorokból, s még a történtek értékelése sem futott annyira szét, mint amit az Unió elmúlt pár évi működése alapján várni lehetett volna. Csakhogy papírokat most senki nem olvas.

A brexit elutasításában reménykedő milliók, az újságírók, elemzők még csámcsognak a tragikomédiába hajló, s mém gyártásra tökéletesen alkalmas szigetországbeli fejleményeken, de a csúcson kimondatott: a jogi helyzet kristálytiszta, teljesen egyértelmű, hogy nincs visszaút. Az álmodozások kora lezárult, Londonnak a lehető legrövidebb időn belül hivatalosan is be kell jelentenie a kilépési szándékát. Akkortól indulnak a tárgyalások, s két év alatt dűlőre kell jutni egymással, hogy hogyan is fog kinézni az új viszony az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Addig pedig minden marad a régiben, business as usual.

Teljes cikk