etnikaimegosztottság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Az USA esete az etnikai különbségekkel

2015. február 14.

Képzelje el, hogy egy magyar kórházban a nővér ön elé rak egy űrlapot, ahol néhány személyes adat kitöltése után a következő kérdés szerepelne: „Ön roma? Ha nem, akkor fehér, fekete, kínai…” és itt egy hosszú felsorolás következik az összes elképzelhető rasszról, plusz egyéb. Gondolom, velem együtt felháborodna.

Mondok mást. Mi lenne, ha úgy tudna az interneten iskolát keresni a gyerekének, hogy precíz, évekre lebontott adatokat szolgáltatna egy teljesen legálisan működő oldal arról, hogy az intézmény tanulói közül mennyi a roma, mennyi a kínai, mennyi az akármilyen más származású. Elég régóta vagyok a szakmában ahhoz, hogy 95 százalékos valószínűséggel modellezem, ki, hány percen belül, belföldön és külföldön hogyan adna ki felháborodott hangú közleményt, szólítana fel azonnali elhatárolódásra, elítélésre, lemondásra.

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Twitteres gyújtogatás

2015. április 29.

Próbálok minél inkább naprakész posztot írni a baltimore-i zavargásokról, figyelem a #BaltimoreRiots hashtaget, de amíg egy mondatot leírok, 40-100 új tweet érkezik. Hírlapi stílusban erre mondják, hogy felrobbant a Twitter.

A legnagyobb hatású közösségi médium azonban nem csak azért lehet érdekes, mert ilyen tömegben árasztja a különböző minőségű információkat és véleményeket az ismét kiújult, etnikai alapú amerikai zavargásokról, amelyek előtörténetét már korábban is tárgyaltam itt, a Messzelátón. A Twitter és más közösségi médiumok már jelentős részben, ha nem legalább annyira, alakítják is az eseményeket.

Teljes cikk