erzsébetkirálynő” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Heckenast László

Újságíró, London

Erős kormány, nagy felelősség

2015. május 21.

A héten összeült a frissen megválasztott brit parlament, jövő szerdán pedig II. Erzsébet is a Westminster Palotába hajtat, hogy a felsőházi ülésteremben elmondja a „Királynő beszédét”, ami nem más, mint Őfelsége kormányának (a beszédben többször elhangzik a „my Government” kifejezés) törvényhozási programja. A választásokon váratlan győzelmet arató Konzervatív Pártnak és a kormánynak aligha kell attól tartania, hogy a Ház leszavazná a programját, mégsincsenek könnyű helyzetben.

A piaci alkudozás alapszabálya, hogy az eladó eleve magasabb, a vevő pedig alacsonyabb árat mond, mint ami még elfogadható számára, hogy az alku során aztán mindkettőjüknek legyen miből engednie. Így megy ez az isztambuli bazárban csakúgy, mint használtautó vásárláskor vagy éppen egy új álláshoz járó fizetés kialkudásakor.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Visszavágott Birodalom

2016. április 21.

Április 21-én tölti be 90. életévét II. Erzsébet brit uralkodó. A pragmatikus britek „hivatalosan” valamelyik június eleji szombaton ünneplik a mindenkori uralkodó születésnapját, mert ilyenkor még a ködös Albionban is lehet számítani a jó időre. Egy ilyen kerek évfordulón azonban az igazi születésnapról sem lehet megfeledkezni. Az 1952-ben, alig 26 évesen trónra lépett királynő óriási politikai és társadalmi változások tanúja lehetett, de uralkodása alatt birodalmának határai is módosultak, és rövid időn belül újabb változások következhetnek be.

Erzsébetben 10 éves koráig fel sem merült, hogy valaha uralkodó lesz. Nagyapja, V. György másodszülött fiának gyermekeként kiváltságos, de komoly felelősség nélküli életre számíthatott. Ám amikor 1936-ban nagybátyja, VIII. Edward a trón helyett az amerikai elvált asszonyt választotta, a család hirtelen és kissé felkészületlenül került a reflektorfénybe – aminek részleteit az Oscar díjas „A király beszéde” című film is feldolgozta.

Teljes cikk