enszközgyűlés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Ki felel a palesztin kisfiú haláláért?

2015. augusztus 04.

Az izraeli telepesek egy részének már több mint egy évtizede létezik egy mozgalma, amely az őslakos palesztinok megfélemlítését és elüldözését tűzte ki célul a megszállt területeken, azaz a Nyugati Parton és Kelet-Jeruzsálemben. De akcióba lépnek, ha érdekeik megkívánják, Izrael határain belül is, akár az izraeli politikai élet egyes szereplői ellen is. A múlt pénteki gyújtogatás és a másfél éves palesztin kisfiú megölése Doumában az ő tettük. A mozgalom „gárdaszerű” és rendkívül veszedelmes. Már olyan kiterjedt hálózattal rendelkezik, hogy akár általános palesztin felkelést is kiprovokálhat, sajátos közel-keleti proxy-ütközésekkel. A pénteki merénylet és az azt megelőzőek abból is következnek, hogy a megszállt területek biztonságáért felelős izraeli hadsereg mind ez ideig nem tartotta feladatának, hogy a palesztin őslakosságot védje a paramilitáris telepesektől. Ez nem csupán katonai hiba, hanem a nemzetközi jog durva megsértése is, mert a megszálló katonaságnak a polgári lakosság védelme alapvető kötelessége. A pénteki tragédia után az izraeli kormány is kezdi ezt belátni. Az izraeli-palesztin megbékélés ügye pedig vakvágányra került, a helyzet szinte reménytelennek látszik…

A múlt héten az izraeli és palesztinai keresztény szent helyeket jártam ismét végig. Gondoltam a forró nyár jó időszak lesz, mert ilyenkor kevés a zarándok és más látogató ezeken a helyeken. Az is ott volt a fejemben, hogy talán az izraeli-palesztin konfliktusban is van nyári szabadság és néhány hétre vagy hónapra nyugalom lesz. Az első baljóslatú jellel a Tabgha-ban, a Genezáreti-tónál, a Kenyér- és halszaporítás emlékhelyénél találkoztam. A német bencések aprólékos és szorgos munkával felépített műemléktemplomát és a hozzátartozó rendházat 2015. június 18-án ismeretlen tettesek - a maguk után hagyott héber feliratok alapján, egyértelműen zsidó szélsőségesek - felgyújtották. Másfél hónappal a támadást követően még mindig érződött a füst és az égett gerendák és tárgyak szaga. A tettesek elmenekültek, így a tabghai gyújtogatás vádjával még senkit sem állítottak bíróság elé Izraelben. Holott az ügy érzékenyen érinti nemcsak Izrael és a Szentszék, hanem Jeruzsálem és Berlin viszonyát is. Ezt megelőzően egyébként a legnagyobb jeruzsálemi zarándokház, a Notre Dame Center falára is kerültek keresztényeket sértő feliratok. Az izraeli rendőrségnek az elkövetőket itt sem sikerült kézre kerítenie.

Teljes cikk

dr. Birkás Antal

politológus, evangélikus teológus

Ferenc pápa a tengeren túlon

2015. szeptember 30.

Kicsoda Ferenc pápa? Ez a kérdés most – az egyházfő amerikai útját követően – még izgalmasabb és aktuálisabb, mint valaha. 2013 márciusa óta nevezték már őt radikálisnak, reformernek, sőt forradalmárnak is. Ki ő és mit üzent most az Amerikai Egyesült Államokból?

Ferenc – az első évszázad pápái közül néhányakat nem számítva – az első nem európai, az első a déli féltekéről, és az első jezsuita. Olyan rend tagja, amely nyitottságával, lelki és szellemi felkészültségével valóban a meglepetések emberévé tette. Olyan vezető, akinek a szavára figyelnek, és aki globális szinten tud erkölcsi tekintély lenni.

Teljes cikk