energiaunió” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Energiaunió –avagy Szén és Acélközösség 2.0?

2015. február 26.

Az Európai Bizottság Energiaunióra vonatkozó javaslatának hivatalos bemutató videója* Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, híressé vált nyilatkozatának egyik kulcsmondatával indul: „Európát nem lehet egy csapásra felépíteni, sem pusztán valamely közös szerkezet kialakításával integrálni. Konkrét lépésekre, de mindenekelőtt a tényleges szolidaritás megteremtésére van szükség.” De vajon helyes-e párhuzamot vonni az Európai Szén- és Acélközösség, s így végső soron az Európai Unió létrehozását eredményező kezdeményezés és a most közzétett javaslatcsomag között?

Ha a kezelendő problémát tekintjük, első pillantásra nem nehéz hasonlóságokat felfedeznünk. Annak idején, a német szénhez és kokszhoz történő hozzáférés biztosítása nélkül nem sok remény látszott a francia gazdaság sikeres helyreállítására. A Schuman-tervet ma igazi diplomáciai forradalomként tartják számon, még ha öt év kellett is a kidolgozásához.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Nincs felmentés!

2015. március 04.

Ha az energiahordozókhoz egyszer oly könnyen jutunk hozzá, mint ahogy ezt mostanság az amerikaiak teszik, a többi majd megy magától... - gondolhatnánk, ha a szokásos publicisztikai felületességnél maradunk, s nem nézünk utána alaposabban a kérdésnek. Az Egyesült Államokban tapasztaltak azonban figyelmeztetőek: az olcsó gáz előnyeinek kihasználása nem ad felmentést az energiarendszerek működtetési módjának gyökeres átalakítása alól.

A villamos energia hálózat hatalmas technológiai és emberi rendszer, mely termelő berendezések ezreit kapcsolja össze energiafogyasztók millióival. A hálózat több komoly kihívással szembesül a következő két évtizedben. Az új technológiák eközben értékes lehetőségeket teremtenek a felmerülő problémák kezeléséhez. A kínálkozó lehetőségek felismerésének és megragadásának elmulasztása a hálózat megbízhatóságának leromlását és a költségek jelentős növekedését eredményezheti, számos közpolitikai cél elérését is veszélyeztetve - figyelmeztetett már az évtized elején a Massachusetts Institute of Technology tanulmánya.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Enyergetyicseszkij Szojuz: Brüsszel titkos fegyvere?

2015. március 26.

Az Európai Energiaunió koncepciója talán a leggrandiózusabb uniós elképzelés a monetáris unió megteremtése óta. Nagynevű közgazdászok vehemensen állnak ki a közös uniós energiapolitika (és energiapiac) megteremtése mellett. Érezhető, hogy senki sem szeretne lemaradni az új brüsszeli expresszről – kivéve azokat, akik mindezt már a moszkvai gyorsról figyelik.

A közös energiapiac megteremtése mindig is kardinális kérdés volt az Európai Unión belül, hiszen az EU28 együttesen a világ legnagyobb energiapiaci szereplője lenne. Ám egy olyan kontinensen, ahol még 70 éve is egymás polgárait mészárolták az immáron egy szövetségben lévő államok, semmilyen hasonló kezdeményezés nem megy könnyen. Az Egyesült Államokban példának okáért az egyesített és liberalizált gázpiacot 70 év munkájával teremtették meg, a természetes piaci és politikai evolúcióra bízva azt. Az EU pedig szinte fennállása óta revolúciók sorát kísérli meg végrehajtani, legyen szó a közös valutáról, vagy akár most az Energiaunióról. A sok kritika ellenére becsülendő, hogy egy ennyire érdek- és értéktörésvonalak által szabdalt szövetség akár csak neki is veselkedik egy ilyen horderejű ügynek. Valahogy az Unió minden hasonló problémája kicsit olyan, mintha az lenne a mottónk, hogy ami nem öl meg, az megerősít – elvégre elég Görögországra vagy a nagybeteg spanyolokra és olaszokra nézni, és látjuk-érezzük, hogy bizony sok sebből vérzünk még, de azért csak-csak állunk a lábunkon.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Cselekvés, tervezgetés helyett – Energia Unió amerikai módra

2015. május 13.

Mint tudjuk, az Amerikai Egyesült Államok az a hely, ahol a tettek beszélnek, és gyakran történik valami említésre méltó. Ezen a héten, vélhetően az amerikai haderőről rendszeresen készített értékelésektől inspirálva, első alkalommal tették közzé a négyévenkénti gyakorisággal megismételni kívánt energetikai értékelést.

Az Obama adminisztráció - az energia-infrastruktúra modernizálását szolgáló felelős lépések iránti elkötelezettségét demonstrálandó - indította el a Quadrennial Energy Review (QER) intézményét. A dokumentum az infrastruktúra kihívásaira fókuszál, azonosítja az USA energia- és környezeti biztonsága szempontjából felmerülő veszélyeket, kockázatokat és esélyeket. Az a szándéka, hogy a kormányzat politikai céljai elemzéseken alapuló, világosan körvonalazott és integrált cselekvéssorozatot indítsanak el.. Tartósan megmaradó, tiszta energiagazdaságot céloznak meg, mely kezeli a környezetvédelmi kihívásokat és fokozott mértékben támaszkodik a hazai energiaforrásokra. És persze a végső cél: az USA versenyképességének növelése a világgazdaságban.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Unió az unióban?

2015. június 17.

Június 8-i találkozójukon az EU energia miniszterei érezhető óvatossággal, egészében azonban mégis jóváhagyták a márciusban meghirdetett energiaunió-kezdeményezést. Ez önmagában nem hír, de a találkozón történt más is: szomszédos országok jelentős csoportjai aláírtak közös nyilatkozatokat, illetve megállapodásokat a regionális együttműködés erősítéséről. Hogy is van ez? Csak összejövünk vagy talán együtt is haladunk?

A luxemburgi találkozó volt az első hivatalos energia miniszteri egyeztetés az energiaunióról. Márciusban Rigában a téma csak informális jelleggel volt terítéken. A tagállamok viszonylag nagy csoportja ezt az eseményt választotta az időközben intenzíven folytatott regionális egyeztetések eredményeinek hivatalos rögzítésére és közzétételére is. Az Európai Unió tisztségviselői korábban is, de a lett elnökség a közelmúltban is ismétlődően felhívta a figyelmet a regionális együttműködéseknek a piaci integráció folyamatában betöltött kulcsszerepére. A múlt heti események bizonyos értelemben mégis meglepetést okoztak.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Mi van a papírhegyen túl?

2015. december 07.

Az energiaunióról szóló első helyzetjelentés november végi közzététele figyelemre méltó esemény a februárban útjára indított európai kezdeményezés megvalósulásának folyamatában. Vezető eurokraták szerint jelentős előrelépés történt az EU vonatkozó keretstratégiájának elfogadása óta. Nézzük csak, helyénvaló-e a kincstári optimizmus?

A keretstratégia indulásakor kiadott sajtóközlemény a biztonságos, fenntartható, versenyképes és megfizethető energia ellátás megteremtésének szükségességével érvelt. A cselekvés igénye akkor sem szorult különösebb magyarázatra. Sajnos azonban eléggé nyilvánvaló, hogy - a meghirdetett célok ellenére - az európai energiaellátás manapság se nem biztonságos, se nem olcsó, se nem fenntartható.

Teljes cikk