energiarendszer” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Rezsicsökkentés – tartósan

2015. március 23.

A napokban Londonban megtartott 7. Polgári Energia Fórum záró dokumentumában a résztvevők üdvözlik, hogy az Európai Bizottság februári közleményben a fogyasztókat állította gondolkodásának középpontjába. Miért fontos számukra ennek hangoztatása, s miért fontos számunkra a folyamat követése, befolyásolása?

A fórum megrendezésének ötlete még az előző évtizedben szökkent szárba. A Polgári Energia Fórumokat vagy, ahogy a szakmában nevezik, Londoni Fórumok évenkénti rendezvényeit az Európai Bizottság 2008 októberében indította. A sorozat célja, hogy a fogyasztói érdekképviseletek, a tagállamok, az energia szabályozó hatóságok és az energia iparág képviselői rendszeresen egyeztessenek a kiskereskedelmi piacok fejlődésével kapcsolatos aktuális kérdésekről.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Megújuló energiák – több, mint úri huncutság?

2015. április 17.

A befektetők többet költöttek megújuló energiát használó erőműi kapacitásokra 2014-ben, mint bármely ezt megelőző évben. Az összeg 270 milliárd amerikai dollár, s az elmúlt tíz évben két trilliót fordítottak erre a célra, - mondja az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának március végén kiadott éves jelentése. Ráadásul nem a leggazdagabb és legfejlettebb országok az élenjárók. Mi áll a háttérben, s tanulhatunk-e belőle?

A tavalyi rekord két év megtorpanás után jelentkezett és 103 gigawatt tiszta villamos energia-forrás kapacitást eredményezett, ami mintegy tízszerese a magyar villamos energia rendszer teljes kapacitásának.

Figyelemre méltó, hogy a befektetési lista élén az előző évi ráfordításait negyven százalékkal növelő Kína áll. Több, mint kétszer annyit költött a célra, mint az Egyesült Államok vagy az őt szorosan követő Japán.

Kína még a 2012-ben közzé tett hivatalos energiapolitikai dokumentumában fogalmazta meg magának a kapcsolódó célokat és kötelezte el magát a megújuló energiák erőteljesen növekvő alkalmazása mellett. Ez év végére a tiszta villamos energiatermelő kapacitások 30%-ra emelését irányozták elő, szél- és napenergiával. Mindeközben kettőszáz járásban és ezer településen hoznak létre bemutató projekteket a helyi energiatermelés messzemenő alkalmazására.

Teljes cikk