energiapiac” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Kétszer mérj, egyszer vágj! – avagy rezsiszabályozás angol módra

2015. július 19.

A brit versenyhivatal, a Competition and Markets Authority (CMA) július elején közzétette az energia piacokról szóló átfogó vizsgálat előzetes következtetéseit. Az eredmények és az indoklások tanulságos áttekintést nyújtanak nem csak a brit, hanem az egységesülő európai energia piacok egészének működési jellemzőiről, az érzékelt problémákról és a felmerülő kezelési lehetőségekről. A tanulságokat tovább árnyalja és a téma mélyebb megértéséhez kontrasztos hátteret kínál a villamos energia piacok befektetési kilátásait értékelő, az Európai Bizottságtól a napokban kiszivárgott dokumentum.

Mindenképpen figyelemre méltó az az alaposság, ahogy az energia árak megugrásának alkalmanként indulatokat is kiváltó problémáját az illetékes állami apparátus az Egyesült Királyságban kezeli. Az alaposságot minden elemében tükrözi a hivatkozott vizsgálat 48 oldalas jelentése és a lehetséges szabályozói beavatkozásokat áttekintő 55 oldalas csatolt szakmai elemzés.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Nem nyári lektűr

2015. július 28.

Az európai éghajlat- és energia politika alakításában illetékes tisztségviselők régen ígérték, az érdekelt szereplők pedig régen várták az Európai Bizottság nyári energiaügyi csomagját, amit július 15-én tettek közzé. Nézzük csak: a valóság mennyiben felel meg a várakozásnak?

A versenytárs térségekhez viszonyítva is magas és egyre csak növekvő európai energia árak, valamint az energiapiacok utóbbi időben felszínre került strukturális problémái nem hagynak sok kétséget a felől, hogy az energiaellátás rendkívül borús időket él át Európában. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a dolgok az eddigiek szerint nem folytathatók. Jó módszer ilyenkor az okok alapos feltárása, hiszen a hibákból való tanulás előfeltétele a tévedések elismerése.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Uniós energiapolitika: délibábot kergetünk

2015. szeptember 22.

A európai energiaellátással összefüggésben az elmúlt évtizedben folytatott politikai egyeztetések záró dokumentumai rendre nem hagytak kétséget a felől, hogy a stratégiai alapcél az egységes európai belső energiapiac kialakítása. Mégis azt tapasztaljuk, hogy a nagy egyetértésben kinyilatkoztatott cél nem más, mint délibáb.

Érdemes visszaidéznünk az Európai Tanács energiaellátással összefüggésben 2011 februárjában megfogalmazott következtetéseit. A gáz és a villamos energia szabad áramlását biztosító egységes energiapiac kialakítását akkor 2014-ig irányozták elő. Természetesen nem lett belőle semmi, viszont a téma – mintha mi sem történt volna- a legutóbbi, energiaunió kialakítását indítványozó 2015. márciusi dokumentumban is első helyen szerepel.

Teljes cikk