energiaellátás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Macedónia a Tesla árnyékában

2015. május 20.

A Déli Áramlat gázvezeték-projekt törlése után, ahogyan leértékelődött Bulgária szerepe a régió energiabiztonsága szempontjából, úgy lépett nagyot előre Görögország és Macedónia. Az orosz fél legújabb stratégiája szerint ugyanis csak a görög határig vinné csak el a Török Áramlaton át behozott földgázt. Innen pedig a Tesla névre keresztelt vezetéken jutna el a gáz Görögországon, Macedónián, Szerbián és Magyarországon át az ausztriai Baumgartenbe. A Macedónia belpolitika viszont éppen a forradalom szélére sodródott.

Moszkvai pletykák szerint Vlagyimir Putyint manapság már a „bolgár” szó puszta kiejtésével ki lehet hozni a sodrából. Nem is csoda, hiszen az általa életre hívott, majd el is temetett Déli Áramlat meghiúsulásáért nagyrészt Szófiát okolják az orosz kabinetben, amit a bolgár fél csak bűnbakkeresésként aposztrofál.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Ki segít, ha elfogy a gáz?

2016. április 12.

Az Európai Bizottság előállt egy javaslattal, ami teljesen újrarendezi Magyarország és Ausztria energiapolitikai kapcsolatrendszerét. A tervezet szerint amennyiben egyik uniós tagállamban veszélybe kerülne a biztonságos energiaellátás, akkor az Unió többi tagjának kell a bajbajutott ország segítségére sietnie. A segítségkérő és segítségnyújtó államnak egyazon regionális csoportba kell tartoznia.

Abban az esetben, ha Magyarországon veszélybe kerül az energiaellátás, akkor a vele egy energiabiztonsági régióba sorolt országoknak, tehát Ausztriának, Horvátországnak, Szlovéniának és Olaszországnak kell saját tartalékait a magyar állam rendelkezésére bocsátania. Ami önmagában nem lenne meglepő, de a tervezet előírja, hogy az osztrák, horvát, szlovén és olasz energiafogyasztóknak kellene összébb húzniuk a nadrágszíjat, vagy – hogy stílszerűek legyünk – lejjebb tekerni a konvektort. Ugyanis az egy energiabiztonsági régióba tartozó országoknak akkor is segíteniük kell a bajba jutott országon, ha a saját fogyasztóik igényein kell spórolni. Ez a modell a kölcsönösség elvén alapul, és e tekintetben igazságos: Magyarországnak is kötelessége saját tartalékaiból kisegítenie Ausztriát vagy Horvátországot, ha utóbbi államokban állna elő válsághelyzet.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Hogy legyünk jóba Bahreinnel?

2016. szeptember 28.

Nemrégen az egész média hangos volt a hírtől, hogy a miniszterelnök lánya látogatást tett a Perzsa-öböl (araboknak szigorúan: Arab-öböl) térségének egy kis monarchiájában, Bahreinben.

Gazdaságpolitikai és energiaügyi szempontból helyes, ha minél szorosabbra fonjuk kapcsolatunkat a közel-keleti térséggel. A kormány soha nem rejtette véka alá, hogy a „keleti nyitás” jegyében az arab országokat kívánatos gazdasági partnernek tekinti. De vajon Bahrein alkalmas tárgyalófél a magyar energiaellátás biztosításában?

Teljes cikk