energiabiztonság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Aki nem lép egyszerre...

2015. február 05.

A Nemzetközi Energia Ügynökség World Energy Outlook címmel minden évben közreadja az energiaiparra vonatkozó globális előrejelzéseit tartalmazó kiadványát. Ennek főbb megállapításait január közepén a magyarországi szakértőknek - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében - Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza foglalta össze. Előadásának egyik legfontosabb megállapítása az a már-már közhelyszerűnek tűnő gondolat volt, hogy az energiabiztonság szempontjából is fontos lenne az európai energiarendszerek magasabb szintű integrációja.

Érdemes kicsit körbejárnunk a témát, hogy megértsük, miről is van szó valójában. Az idei kitekintés egyik fő üzenete, hogy az energiapiacok pillanatnyi nyugalma nem szabad, hogy elfeledtesse velünk az előttünk álló út nehézségeit. A Közép-Kelet tartósan fennálló felfordulása kétségeket ébreszt az olajellátás jövőbeni egyensúlya tekintetében. Folyamatos vitákat tapasztalunk Európa gázellátásának biztonsága kérdésében is.
Az igazi kérdés: Európa közepén csak sodródni akarunk az eseményekkel, vagy a politika képes lesz befolyásolni az energia világában zajló változásokat?

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Energiaunió –avagy Szén és Acélközösség 2.0?

2015. február 26.

Az Európai Bizottság Energiaunióra vonatkozó javaslatának hivatalos bemutató videója* Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, híressé vált nyilatkozatának egyik kulcsmondatával indul: „Európát nem lehet egy csapásra felépíteni, sem pusztán valamely közös szerkezet kialakításával integrálni. Konkrét lépésekre, de mindenekelőtt a tényleges szolidaritás megteremtésére van szükség.” De vajon helyes-e párhuzamot vonni az Európai Szén- és Acélközösség, s így végső soron az Európai Unió létrehozását eredményező kezdeményezés és a most közzétett javaslatcsomag között?

Ha a kezelendő problémát tekintjük, első pillantásra nem nehéz hasonlóságokat felfedeznünk. Annak idején, a német szénhez és kokszhoz történő hozzáférés biztosítása nélkül nem sok remény látszott a francia gazdaság sikeres helyreállítására. A Schuman-tervet ma igazi diplomáciai forradalomként tartják számon, még ha öt év kellett is a kidolgozásához.

Teljes cikk