elnök” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

A Szfinx nyugalma – Sziszi elnök Budapesten

2015. június 04.

A gízai nagy szfinx négy és fél évezrede áll a sivatag szélén, miközben mellette elvonul a történelem. Nekem mindig Egyiptom erejét és legyőzhetetlenségét szimbolizálta. Ez a hatalmas ország is örök, mint a szfinx: hol kavarog, hol pusztul, hol fejlődik. Egyszóval: Egyiptom történelme során mindig előbb-utóbb talpra állt. 2011 januárja óta Kairó utcái gyakran voltak tüntetések és összecsapások színhelyei. Az egész ország felbolydult: gyakran folyt vér és sok ártatlan halt meg az összecsapásokban. Az elmúlt években szinte minden politikai erő megmérethette és megmutathatta magát. Az eredmény káosz, és az ország stabilitásának megsemmisítése lett. Egyiptom elveszítette báját és vele együtt a turisták millióit. A még nagyobb rossztól az országot 2013 júliusában a katonák közbelépése mentette meg. Vezetőjükből, Sziszi tábornokból közel egy éve az ország elnöke lett. Eljött az ideje, hogy a diplomácia sakktábláján most már ő is lépéseket tegyen. Egyiptomnak vissza kell térnie a nemzetközi közösség életébe és ezt szerte a világban segíteni kell. Elismerés a magyar diplomáciának, hogy június 4-én Budapestre látogat.

Egyiptom katartikus változásokon ment keresztül az elmúlt években. A kairói forradalom 2011 elején elsöpörte a Mubarak rendszert, de akik szembefordultak az egykori elnökkel, csöbörből vödörbe estek. A kairói tereken jobb életért, munkahelyekért tüntettek, de miután győztek, helyzetük még rosszabb lett. Nagyobb szabadságra vágytak, s végül az is kevesebb lett. A Tahrir tér tüntetői már a forradalom napjaiban szétváltak: voltak, akik új és szabad Egyiptomot akartak; voltak, akik iszlamista forradalmat. A hatalmas ország szétszakadt és Egyiptomot a hadserege mentette meg a belháborútól. Aligha mondhatja a világ, jó hogy ez történt, mert az egyiptomi demokratizálódás elakadt. Hogy miért? Keressük az okokat. Nem volt ehhez elég érett az egyiptomi társadalom? Aligha, hiszen Egyiptomnál szegényebb országokban is működik a demokrácia. Vagy a politikai iszlám valami teljesen mást ért a demokrácián, mint a nyugati világ? Ennek is vannak egyértelmű jelei.

Teljes cikk

Obama kudarca

2017. január 16.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Január 20-án véget ér az Egyesült Államok első színes bőrű elnökének mandátuma. Az a tény, hogy afroamerikaiként Barack Obama először költözhetett a Fehér Házba, már önmagában előkelő helyet biztosít számára a történelemkönyvekben. Emlékszünk a 8 évvel ezelőtti kampányra, a „Yes we can” szlogen magával ragadó, de rideg tárgyilagossággal kimondva meglehetősen tartalmatlan ismételgetésére. És persze arra is, hogy az amerikai polgároknak addigra éppen elege lett Bush elnök háborús kardcsörtetéséből, amit a snájdig chicagoi szenátor, aki már washingtoni karrierjének 2004-es kezdetekor is a nemzetegyesítés szándékával agitált, ki is használt. Amerikai elnök nem lesz akárkiből, s ez igaz Obamára épp úgy, mint a most megválasztott Donald Trumpra – bármennyire is szörnyülködünk néha „szokatlan” mondatain. Obama is okosan, jó egyetemi pedigrével építette fel karrierjét, kihasználta az elektronikus médiumok hirtelen térhódítását, társadalmi mozgalmat tudott indítani érzelemgazdag szövegével – mert hogy még az amúgy elég jó amerikai átlaghoz képest is valóban fantasztikus retorikai képességekkel rendelkezik.

Az sem állítható, hogy ne ért volna el sikereket. A válságból éppen csak kilábaló gazdaságot dinamizálni tudta, a munkanélküliséget 10-ről 5 százalékra csökkentette, és a társadalombiztosítás reformját is végrehajtotta, így ma már Amerikában sem luxus a betegbiztosítás, még ha a rendszer nem is működik tökéletesen. Ezek az eredmények egy ideig elhitették a közvéleménnyel, hogy ez a karizmatikus, jó humorú, érzelmes politikus, népszerű feleségével, intakt család életével valóban hozzájárult az Egyesült Államok tekintélyének növeléséhez. Csakhogy közben megfeledkezett arról a fehér középosztályról, amelyik a közép-nyugati vidékek ipari központjaiban egyre több problémával szembesült.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Európai Parlament – vissza a régi kerékvágásba?

2017. január 25.

Martin Schulz elnöksége alatt az Európai Parlament minden korábbinál láthatóbbá vált. Még azok is megtanulták, hogy létezik, akik Brüsszelről csak annyit tudnak, hogy ott bürokraták törik a fejüket az istenadta nép életének megkeserítésén. A hazájában eredetileg szinte ismeretlen, érettségi nélkül, könyvkereskedőként indult német politikus Európában csinálta meg önmagát, s erősítette meg az általa vezetett intézményt. „Mindegy mit, csak beszéljenek rólam” alapon mindenhol ott volt, mindenről volt véleménye, akkor is, ha éppen a szerződések alapján nem osztottak neki lapot, nem kérdezték, vagy épp nem neki kellett volna a főszerepet játszania. Huszonkét év EP képviselőség, azon belül öt év elnökösködés után tér vissza, teljes vértezetben, a német belpolitikába, s lesz a minden oldalról támadott Angela Merkel kihívója az őszi választásokon a koalíciós társ szociáldemokraták színeiben. Bizton mondhatjuk, nem lesz unalmas a német belpolitika 2017-ben.

No de mi lesz az Európai Parlamenttel? Visszaszürkül a Schulz előtti időkben megszokottakhoz? Antonio Tajani, új elnök, akinek személyét a brüsszeli boszorkánykonyhában kifőzték, korántsem kezdő játékos. A római jogász, újságíró, a légierő tisztje Berlusconi mellett tanult meg politikát csinálni. A milliárdos olasz vállalkozó első kormányában szóvivő volt, majd megmérette magát a római polgármesteri választásokon (alulmaradt baloldali riválisával szemben), aztán Európában csinált karriert. 2002 óta az Európai Néppárt alelnöke, 2008-tól előbb közlekedésért, aztán pedig iparért és vállalkozásokért felelős biztos, alelnök az Európai Bizottságban. Érdemes kiemelni, a viharos olasz belpolitikában, sok egykori forza italiás politikussal szemben,a legnehezebb időkben sem árulta el Berlusconit, nem rándult át a baloldalra. Maradt Brüsszelben, miközben egykori pártja és általában a jobbközép Itáliában teljesen szétesett.

Teljes cikk