előválasztás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Sarkozy, a vesztes királycsináló

2016. november 24.

Meggyőződésem, hogy a nyugati közvéleménykutató intézetek 2016-ot elátkozott évként fogják emlegetni. Kvázi készpénznek vett jóslataik hitelét ugyanis elsőként a Brexit kimenetele, majd Trump győzelmi esélyei kapcsán közölt kínosan fals előrejelzések drasztikusan kikezdték. Úgy tűnik, a hitelvesztési folyamatban a kegyelemdöfést a volt francia miniszterelnök, François Fillon földcsuszamlásszerű győzelme adja meg, mely a francia jobboldali előválasztás első fordulójához kapcsolódó összes latolgatást felborította. Nyilvánvalóvá vált: nincs tuti tipp és előre lejátszott meccs, csak kisebb vagy nagyobb odds. De mégis, Fillon esetében minek köszönhetjük a közvéleménykutatók ismételten tragikus leszereplését?

Franciaországban hosszas kampányt követően a történelmileg első jobboldali előválasztáson időközi eredményt hirdethetünk. A republikánus előválasztás első fordulóját a szavazatok 44,1 százalékának megszerzésével – a csupán harmadik helyre várt – François Fillon, volt miniszterelnök nyerte meg, aki győzelmével minden előrejelzésre rácáfolt. Vele szemben a végig garantált nyertesként emlegetett Alain Juppé bordeaux-i polgármester másodikként a voksok 28,6 százalékát zsebelhette be (ami nagyjából megfelel a prognózisoknak), míg Nicolas Sarkozy, volt köztársasági elnök a számára előirányzott 25-30 százalék helyett az előválasztási küzdelmet mindössze 20,6 százalékos eredménnyel a harmadik helyen zárta. A választási szabályok értelmében a második fordulóba Fillon és Juppé jutott tovább, míg Sarkozy számára a verseny itt véget ért. Sőt, vereségét követő sajtótájékoztatóján azonnali visszavonulását is bejelentette, így az immár 61 éves volt elnök méltóságteljes módon a szélesebb politikai ringből is kiszállt, s korára való tekintettel úgy tűnik, immár örökre.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Fillon a francia jobboldal élén

2016. november 29.

Franciaországban a jobboldali előválasztási kampány befejeztével végeredményt hirdethetünk. A múlt vasárnap rendezett második fordulót a szavazatok 66,5 százalékának megszerzésével Sarkozy ex-miniszterelnöke, François Fillon nyerte, aki ezzel egyben a köztársasági elnöki cím legesélyesebb várományosává is avanzsált. De ne rohanjunk ennyire a dolgok elébe! A jövő májusi elnökválasztáig ugyanis még bőven lesz meglepetésekben részünk, s mint ahogy az előválasztás első fordulójában már megtapasztalhattuk, a közvéleménykutatási prognózisok épp hogy csak egy fabatkát érnek. Éppen ezért sokkal célravezetőbb, ha semmitmondó jövendőmondás helyett a konkrétumok ismeretében Fillon sikerének okait, várható intézkedéseit, valamint a kampányban rá váró kihívásokat térképezzük fel.

François Fillon a republikánus előválasztás mindkét fordulójának megnyerésével történelmi sikert aratott. Jelöltségét – első fordulós győzelmét követően – a második fordulóban 2,85 millió szavazó támogatásával sikerült bebiztosítania, mely már önmagában több a 2011-es baloldali előválasztáson megjelent 2,6 millió fős választói tömegnél. Vele szemben a sokáig nagy esélyesnek vélt Alain Juppé 33,5 százalékos eredménnyel csupán 1,45 millió szavazatra tett szert, ezzel a bordeaux-i polgármester látványos vereséget szenvedett.

Teljes cikk