előrejelzés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Aki nem lép egyszerre...

2015. február 05.

A Nemzetközi Energia Ügynökség World Energy Outlook címmel minden évben közreadja az energiaiparra vonatkozó globális előrejelzéseit tartalmazó kiadványát. Ennek főbb megállapításait január közepén a magyarországi szakértőknek - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében - Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza foglalta össze. Előadásának egyik legfontosabb megállapítása az a már-már közhelyszerűnek tűnő gondolat volt, hogy az energiabiztonság szempontjából is fontos lenne az európai energiarendszerek magasabb szintű integrációja.

Érdemes kicsit körbejárnunk a témát, hogy megértsük, miről is van szó valójában. Az idei kitekintés egyik fő üzenete, hogy az energiapiacok pillanatnyi nyugalma nem szabad, hogy elfeledtesse velünk az előttünk álló út nehézségeit. A Közép-Kelet tartósan fennálló felfordulása kétségeket ébreszt az olajellátás jövőbeni egyensúlya tekintetében. Folyamatos vitákat tapasztalunk Európa gázellátásának biztonsága kérdésében is.
Az igazi kérdés: Európa közepén csak sodródni akarunk az eseményekkel, vagy a politika képes lesz befolyásolni az energia világában zajló változásokat?

Teljes cikk

Jóslás helyett józanság – mit hoz 2016?

2016. január 04.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Egy évvel ezelőtt nagyjából ugyanannyi, a jövőt fürkésző írás születhetett, mint mostanság. Ilyenkor szezonja van a politikai jövendőmondásnak, ám a rutinosabb szerzők általában a már biztosra vehető politikai események felsorolásánál maradnak, esetleg néhány választási esélylatolgatással fűszerezve a mondandójukat. Egy biztos: a 2015 január elején íródott opuszok döntő többségében szó se esik a migrációról, mint ahogy 1989 januárjában sem nagyon merengett senki sem a vasfüggöny végleges leomlásáról. A nagy horderejű változások előrejelzése tehát – hiába a titkosszolgálatok, oknyomozó újságírók áldozatos munkája – leginkább a kávézaccolvasás komolyságával vetekszik, amire persze a mostanság oly frekventált keleti tájakon sokan esküsznek.

Ha az óvatosság jegyében mi sem teszünk mást, mint hogy az eseménynaptárra tekintünk, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy 2016-ban nem fogunk unatkozni. Tartományi választások öt német tartományban, francia és amerikai elnökválasztás, brit népszavazás az uniós tagságról, általában az Unió helyzete, a szíriai katonai akció fejleményei, a kelet-ázsiai erőviszonyok alakulása és még sok minden más, például a horvát, vagy a román belpolitika alakulása, vagy – korántsem utolsó sorban – az orosz-ukrán viszony.

Teljes cikk