egyesültállamok” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Energia, ami már olcsóbb Európában

2015. február 09.

Széles körben is jól ismert, hogy a hazai és európai energiaárak az utóbbi időben jelentősen, akár többszörösen is meghaladhatják a gazdasági értelemben véve versenytárs térségekben fizetett mértéket. Az ennek következményeként jelentkező versenyhátrány megszüntetése, vagy legalábbis csökkentése alapvető kihívás a hazai és európai közösségi energiapolitika számára.

Vannak azonban figyelmet érdemlő ellenpéldák is. Ilyeneket találhatunk a ’The International Renewable Energy Agency (IRENA)’ által közelmúltban közzétett éves jelentésében. A napelemekkel előállított háztartási villamos energia költsége Németországban hosszabb ideje csak mintegy fele az Egyesült Államokban tapasztaltaknak.

A jelenségre egyébként éles szemű szakértők már néhány éve felfigyeltek. A témában készült elemzésből a következőket találtam kiemelésre érdemesnek.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Cselekvés, tervezgetés helyett – Energia Unió amerikai módra

2015. május 13.

Mint tudjuk, az Amerikai Egyesült Államok az a hely, ahol a tettek beszélnek, és gyakran történik valami említésre méltó. Ezen a héten, vélhetően az amerikai haderőről rendszeresen készített értékelésektől inspirálva, első alkalommal tették közzé a négyévenkénti gyakorisággal megismételni kívánt energetikai értékelést.

Az Obama adminisztráció - az energia-infrastruktúra modernizálását szolgáló felelős lépések iránti elkötelezettségét demonstrálandó - indította el a Quadrennial Energy Review (QER) intézményét. A dokumentum az infrastruktúra kihívásaira fókuszál, azonosítja az USA energia- és környezeti biztonsága szempontjából felmerülő veszélyeket, kockázatokat és esélyeket. Az a szándéka, hogy a kormányzat politikai céljai elemzéseken alapuló, világosan körvonalazott és integrált cselekvéssorozatot indítsanak el.. Tartósan megmaradó, tiszta energiagazdaságot céloznak meg, mely kezeli a környezetvédelmi kihívásokat és fokozott mértékben támaszkodik a hazai energiaforrásokra. És persze a végső cél: az USA versenyképességének növelése a világgazdaságban.

Teljes cikk

Lorencsics Emese

iszlám és Közel-Kelet szakértő

Zűrzavaros Afganisztán

2017. február 10.

Közel tizenhat éve indította meg az Egyesült Államok kudarcba fulladt demokráciaépítő és terrorizmusellenes háborúját Afganisztánban. A folyamatos NATO-jelenlét ellenére szinte teljes az instabilitás az országban, amelyet a tálibok ellenállása és 2007 óta tartó reneszánsza mellett az Iszlám Állam jelenléte is fokoz. A környező hatalmak egyelőre ingadoznak a központi kormány és a tálibok támogatása között, mindenesetre az évtizedes próbálkozás és a felhasznált dollármilliárdok ellenére továbbra sem látszik a történet vége.

Az Egyesült Államok több pénzt költött az afganisztáni újjáépítésre, mint a második világháború után meghirdetett Marshall-terv keretében Európa talpra állítására. Míg a segély a programban részes európai országok esetében megalapozta a jólétet és a valódi újjáépítést, addig az Afganisztánba irányuló felfoghatatlan mértékű összegek nemhogy a céljukat nem érték el, hanem tovább szították az amúgy is kemény társadalmi ellentéteket és a mindenkori vezetés mélyen gyökerező korrumpálódásához vezettek.

Teljes cikk