eb” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Mire is gyúrnak a spanyolok?

2016. június 09.

Spanyolországban hivatalosan pénteken indul a június 26-ai választások előtti kampány. A közvélemény-kutatások szerint az egyébként általában vidám és optimista spanyolok 82%-a találja rossznak vagy nagyon rossznak a politikai helyzetet, s csak 5,6% bízik abban, hogy javulni fog. Ez persze jórészt annak köszönhető, hogy a tavaly decemberi megmérettetésen a pártok mindegyike könnyűnek találtatott, azaz nem tudtak kormányt alakítani, mivel sehogy sem jött ki a kormányképes többség. Emiatt hiába csak most indul hivatalosan a kampány, az Ibériai-félsziget már lassan egy éve kampány üzemmódban létezik, amibe mindenki kezd belefáradni.

De majd most… Merthogy pénteken kezdődik egy másik, sokkal többeket lelkesítő esemény, a franciaországi futball Európa-bajnokság. Spanyolország címvédő, sőt, ha nyer, akkor egymás után sorozatban háromszor, 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban bizonyul a kontinens legjobbjának. Vicente del Bosque szövetségi kapitány kicserélte a címvédő csapat kétharmadát, kihagyott nagy nevet, s még az sem biztos, hogy a legendás kapitány, Iker Casillas, akinek ez az ötödik EB-je, véd majd a nyitó meccsen. Az utolsó felkészülési mérkőzésen a csapat 1:0-ra kikapott Georgiától. Jelenleg 46 millió futball szakértő csámcsog ezeken a fejleményeken, s a kampányoló politikusoknak erősen kell kapaszkodniuk, hogy ők maradjanak a figyelem középpontjában. Pedig a politikusok is próbálkoznak erősen: már csak kevés bár van, ahol Pedro Sanchez szocialista pártvezér nem ivott meg egy sört a választóival, Rajoy kormányfő, ahogy illik, hajhálóban és köpenyben vizsgálja a száradó sonkákat egy andalúziai üzemben, Albert Ribera liberális elnök Venezuelában védte az emberi jogokat, a szélsőbaloldali Podemos pedig, amely jelenleg népszerűbb a szocialistáknál, IKEA katalógus formájába rendezte választási programját.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Járt utat a járatlanért? Spanyolország biztonsági játékkal újra középre tart

2016. június 29.

A kétszeres címvédő spanyoloknak tegnap Olaszország jóvoltából befejeződött a foci EB, s az okokat legalább annyian s olyan terjedelemben elemzik, mint a vasárnap esti választások meglepetés erejével ható végeredményét. Június 26-a győztese kétség kívül a 2011 óta abszolút többséggel hatalmon levő Néppárt (PP); decemberhez képest hétszázezerrel több szavazatot kapott, így 13 plusz mandátummal 137-re tett szert a 350 tagú Kongresszusban. A baloldal és a liberálisok teret vesztettek, a hagyományos közép, ha enyhén is, de erősödött. Ám hogy milyen kormány jön ki ebből, még senki nem tudja.

Az Ibériai-félsziget lakóit azért szólították újra az urnákhoz, mert a téli választások eredményéből öt hónap próbálkozás után sem állt össze a parlamenti kirakósjáték. Súlyos véráldozattal, de nyert akkor a PP; legelutasítottabb pártként (ne felejtsük, nekik jutott a szocialista Zapatero-kormány utáni romeltakarítás, s Spanyolország visszarántása a pénzügyi szakadék széléről) azonban senki nem akart nemhogy koalícióra lépni velük, de még csak megállapodni sem. Így aztán Mariano Rajoy miniszterelnök, bölcs módon, meg sem próbálta a kormányalakítást. A feladatnak nekiugrott a második helyezett szocialisták (PSOE) első embere, Pedro Sanchez, de neki sem sikerült. A frissen bejutott liberális középpárttal, a Ciudadanos-szal (C’s) ugyan dűlőre jutott, de ez nem volt elegendő, elveszítette a parlamenti szavazást. Erősen kokettált a szélsőbaloldali, a fennálló rendszert alapjaiban megkérdőjelező, a lófarkas Pablo Iglesias által vezetett Podemosszal, de aztán a párt öregjei nem hagyták, hogy lepaktáljon velük. No meg ahhoz a liberálisoknak sem fűlött a foguk.

Teljes cikk