dzsihadisták” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Burkina Faso – újabb állomás a terror-hadjáratban

2016. január 21.

Burkina Faso számunkra távoli ország, amelyről édes keveset tudunk. Az elmúlt napok eseményei azonban a nyugat-afrikai országot közel hozták a világ újságolvasóihoz, TV-nézőihez és internetezőihez. Véres túszdráma zajlott le péntekről szombat reggelre virradóra Ouagadougouban, a fővárosban, amelyben 29-en meghaltak. A támadók pénteken foglalták el a többnyire külföldiek által látogatott Splendid Hotelt, ahol többeket megöltek és jóval több, mint 100 vendéget túszul ejtettek. Szombat hajnalban a kormány biztonsági erői betörtek a szállodába, kiszabadították a túszokat és megölték a terroristákat. A támadásért az al-Kaida magrebi (észak-afrikai) szárnya vállalta a felelősséget. Ouagadougouban korábban nem volt ilyen cselekmény, ami történt azt jelzi, újabb ország került fel a szélsőséges dzsihádisták akciótérképére.

Már legalább két évtizede a globális terrorizmus korában élünk. Voltak már ehhez hasonlítható folyamatok a modernitás világtörténelmében. Emlékezzünk csak az anarchisták, a kommunisták, palesztinok és más mozgalmak világméretű és az időben is elhúzódó politikai célú robbantás-sorozataira. Két évtized óta azonban, olyan új terrorizmus jelent meg, amelynek nem csupán politikai céljai vannak, hanem civilizációk háborúját igyekszik előidézni. A mozgalom az iszlám nevében hajtja végre akcióit többnyire a nyugati világ, a kereszténység vagy a buddhizmus és más vallások valós vagy szimbolikus központjai ellen, de az iszlám világban sem kímélik azokat, akik nem értenek egyet velük. Azt hirdetik, hogy az iszlámot védik az Egyesült Államoktól, Oroszországtól, Kínától és más hatalmaktól, de különösen a neo-kolonialista nyugati civilizációs befolyás újraéledésétől. Annak érdekében, hogy kellő számú pénzügyi támogatójuk és harcosuk legyen, egyszerre használják ki az iszlám világ modernizációs megtorpanását, s az ehhez köthető re-tradicionalista iszlám felfogások terjedését, a belső ellentéteket, valamint az iszlám világnak a nem-iszlám világgal szembeni elutasítási és bezárkózási hagyományait. Mindezt a modern digitális kommunikáció és fegyverzeti-hadászati technika teljes eszköztárának igénybevételével teszik, s ettől rendkívül veszélyesek. Az Egyesült Államokat tekintik fő ellenfelüknek, de az ellenségek listája szinte naponta bővül. Most épp egy nyugat-afrikai ország került fel erre, mert a kormány Burkina Faso-ban meg kívánja őrizni a muszlim-keresztény-animista belső békét.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Terrorizmus – exportra

2016. március 11.

A legfrissebb statisztikák szerint Franciaországban 2015 folyamán a dzsihadista tevékenységeket támogató személyek száma megkétszereződött. E tömeges radikalizáció következtében a francia belbiztonsági hatóságok a tavaly márciusig regisztrált 4015 fővel szemben 2016. január végén összesen 8250 dzsihadistát tartottak nyilván. A migrációs válság széles kiterjedtsége miatt ez a tendencia a kontinens más országaiban is jól megfigyelhető, így az egyes európai államoknak a tömeges beáramlással párhuzamosan a növekvő iszlám radikalizmus ellen is szükségszerűen védekezniük kell. Mindez Európa esetében új típusú válaszokat követel.

Az utóbbi egy év távlatában kétszeresére gyorsult franciaországi iszlamizációs folyamat már első ránézésre is baljós kórképet nyújt az Európát sújtó migrációs válság kezeléséről. A helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy a viszonylag sokat hangoztatott fundamentalista agitáció, valamint a kedvezőtlen munkaerőpiaci körülmények mellett a radikalizáció mögött sok esetben párkapcsolati problémák, iskolai frusztráció, vagy személyes kalandvágy is meghúzódhat. Sőt, bizonyos helyzetekben egy „megfelelő” cellatárs esetén a börtönök is kiváló táptalajt biztosítanak a radikalizációs hálózat bővítésére.

Teljes cikk