demokratapárt” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Ki lesz Clinton ellenfele?

2015. november 10.

522 080 aláírás még az USA-ban sem kevés. Ez négy százaléka azoknak, akik a legutóbbi elnökválasztásokon leadták a voksukat. Ráadásul ezt a jókora méretű akciót egyetlen tévéműsor váltotta ki, az ikonikus Saturday Night Live, az NBC hálózat népszerű éjszakai show-ja, amelybe az elmúlt hétvégén visszatért az előválasztások republikánus fenegyereke, Donald Trump. Ismerve az eddigi nyilatkozatait, nem egyszerű eldönteni, hogy kik gyűjthették az aláírást, annyi csoportot sikerült már felhergelnie a szabad szájú ingatlanmogulnak. A legaktívabbaknak mégis a latinajkúak mutatkoznak*, ezt a mostani tiltakozást is ők szervezték.

Nem biztos, hogy az elnöki székért folyó küzdelemben helyes stratégia a latinokat magára haragítania bármelyik jelöltnek. A teljes lakosságban mért 17 százalékos arányuk még nem is olyan eget rengető, de ha azt nézzük, hogy ez az arány olyan kritikus nagyvárosokban, mint Los Angeles 45, vagy Miami 65 százalék, már inkább elgondolkodtató, hogy Trumpnak milyen politikai árat kell majd fizetnie viccesnek szánt megjegyzéseiért. Nyilván a szaporodó sértett közösségeknek is szerepe van abban, hogy a nyár közepe óta tartó stabil vezető pozíciója megingani látszik a harsány milliárdosnak. Lényegében befogta őt a fekete bőrű Ben Carson, és szépen jön felfelé a harmadik helyen az a Marco Rubio, aki rendkívül sokat erősödött különösen a Jeb Bush-sal folytatott floridai háziversenyben.

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Zavar a Clinton-kampányban

2016. február 14.

Őszinte beismerés következik. 2015 áprilisában Hillary Cinton előválasztási esélyeiről értekezve nem is tévedhettem volna nagyobbat, amikor itt, a Messzelátón ezt írtam: „Mivel demokrata oldalon az előválasztás nem is tűnik ezúttal túl nagy meccsnek (a Huffington Post mérése szerint folyamatosan 60% felett van azok aránya, akik Clinton asszonyt várják a befutó helyre, mögötte hatalmas lemaradással, 12%-nál jár a jelenlegi alelnök, Joe Biden), nem kell túl sok puskaport majd elhasználnia a potenciális első női elnökjelöltnek, több maradhat az éles megmérettetésre, a republikánus kihívó elleni mérkőzésre."

Mentségemre szóljon, hogy az akkori posztomban még név szerint nem is szereplő jelölt-jelölt, a mára egyetlen és meglehetősen veszélyes kihívóvá emelkedett Bernie Sanders vermonti szenátor maga is mantraszerűen ismételgeti New Hampshire-i diadala óta, hogy gyakorlatilag nulla anyagi, szervezeti és országos ismertségi háttérrel sikerült kilenc hónap alatt az Egyesült Államok legerősebb kampánygépezetét megszorongatnia. Hogyan történhetett meg mindez? Hol számította el magát az USA valóban egyik legtapasztaltabb politikusasszonya és az ő stábja?

Teljes cikk