burgenland” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

A szomszéd kertje...

2015. június 01.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Ausztria politikai élete mindig is jóval izgalmasabb volt annál, mint amennyit a világsajtó foglalkozott vele. Az egyes tartományok belvilága persze nem mozgatja meg az elemzők fantáziáját, a szövetségi szint eseményei pedig az utóbbi évtizedekben általában beleolvadtak a nagykoalíció kedélyes világába, aminek szomszédainknál már amúgy is kialakult rutinja van. Kivételek persze voltak.

Emlékezhetünk a Kurt Waldheim elnök, korábbi ENSZ főtitkár náci múltja miatti bojkottra, de még élénkebben élhet az emlékezetünkben a 2000-es választás eredményeképpen létrejött ÖVP-FPÖ koalíció Wolfgang Schüssel vezetésével, az azóta elhunyt Jörg Haider pártelnöki támogatásával. Az akkoriban többségében baloldali kormányok által vezetett uniós tagállamok első ízben igyekeztek közös álláspontot kialakítva nyomást gyakorolni egy tagállam belpolitikai döntéshozatalára. Ezt az esetet azóta is sokszor emlegették- többek közt a Magyarország megrendszabályozása miatt felmerült jogállamiság-mechanizmus bevezetése kapcsán. Az akkori aggodalom nem vezetett messzire. Schüssel kancellár szuverén kormányzása a „gyanús” koalíciós partner csendes leszalámizása mellett számos fontos reformlépést lehetővé tett, amire a nagykoalíció langymeleg állóvize sose lett volna alkalmas.

Teljes cikk

Kalandos út a politikai szalonképességhez

2015. június 08.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Az a tény, hogy az eddig radikálisnak, euroszkeptikusnak, szélsőjobboldalinak mondott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a szomszédos Burgenlandban koalícióra lép a szociáldemokratákkal (SPÖ), új minőséget hoz az eddigi pártpolitikai gyakorlatba. A kormányzati felhatalmazás érdekében létrehozott szövetség baloldali áldással vonja be a hatalomba azt a társaságot, akit eddig baloldali körökben csak lesütött szemmel volt szabad emlegetni, vagy fennhangon kellett gyalázni. Sőt, a szociáldemokraták választási kampányában még fenyegetésként is elhangzott, hogy kellő baloldali támogatottság hiányában az Osztrák Néppárt (ÖVP) majd jól összeáll az FPÖ-vel, és akkor újra akkora cirkusz lesz, mint 2000-ben, amikor Schüssel kancellár Haider pártját vonta be a szövetségi kormányba. Ehhez képest Burgenlandban napok alatt sikerült létrehozni az „unortodox” együttműködést. A Rubicont nem lehet persze csak úgy, minden magyarázkodás nélkül átlépni.

Németországban és Ausztriában előszeretettel kifogásolják a magyar politika túlzottan konfliktusos voltát. Az ilyen polémiák során magyarázatként előkerülnek a rendszerváltás nem kibeszélt problémái, a felelősségre vonás elmaradása, a pártrendszer jellegzetességei, ám a megértést leggyakrabban az segíti, ha megpróbáljuk elmagyarázni: a mi politikai berendezkedésünk döntően más, mint az övék. A föderális államokban ugyanis a szövetségi és a tartományi szint gyakran eltérő koalíciós konstellációi nagyobb óvatosságra intik a politikai szereplőket. Sosem lehet tudni ugyanis, hogy mikor, melyik szinten, melyik párttal kell majd a parlamenti többséget összerakni. Ennek megfelelően az ádáz ellenségeskedés helyett óvatosabban konfrontálódnak egymással a politikai szereplők.

Teljes cikk