britishmuseum” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

A liberális demokrácia nagykövete

2015. február 22.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Amikor a Brit Birodalom követe, Lord Elgin 1805-ben a Görögországot megszálló török hatalom képviselőitől megvásárolta az Akropoliszról származó szobrokat, nem sejthette, hogy két évszázaddal később egy márványból formált férfitest milyen fontos diplomáciai küldetésre lesz hivatott.

A művészettörténészek által egyedülállónak tekintett torzó – a többi Elgin-márvánnyal együtt – a British Museum birtokába került. Görögország régen küzd a szobrok visszaszerzéséért, s már évekkel ezelőtt azt az ügyvédi irodát bízta meg az ügy képviseletével, amelynek társtulajdonosa, Amal Alamuddin, nem olyan rég George Clooney felesége lett. A látványos nász és Clooney – egyébként saját maga által is kicsit elfuseráltnak tekintett – filmjének, a Műkincsvadászoknak a bemutatója egyaránt jó alkalom volt arra, hogy a szobrok ügye a legszélesebb nyilvánosság előtt is ismertté váljon. Ugyanakkor a britek biztosak a dolgukban, hiszen álláspontjuk szerint annak idején jogszerűen, vásárlás útján jutottak a műtárgyakhoz, sőt, még azt is hangsúlyozzák, hogy Lord Elgin voltaképp az enyészettől mentette meg az antik köveket.

Teljes cikk

Molnár Gyöngy

Média/kommunikáció szakirányos hallgató, Mathias Corvinus Collegium

A múzeum mint politikum

2015. június 24.

A sokat megélt budapesti Felvonulási téren felépítendő múzeumi negyed koncepciója újra és újra a lapok címlapjára kerül. A vita olykor városrendezési kérdésekről, olykor a múzeumi koncepcióról magáról szól. De még mielőtt bárki is a fölösleges marakodás kategóriájába utalná a hazai disputát, érdemes kicsit odafigyelni a nagy külhoni múzeumok körüli eszmecserére.

Nemrég jelentette be Neil MacGregor, a British Museum igazgatója, hogy a jövő évtől átadja a múzeum vezetését. A döntés nem volt váratlan a 68 éves művészettörténésztől, aki 2002 óta áll a múzeum élén.

Teljes cikk