borisjohnson” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Heckenast László

Újságíró, London

A zavaros B(rexit) terv

2016. június 28.

Hétfőre előkerültek a váratlan Brexit győzelem után „eltűnt” brit politikusok, és az eredmény kihirdetését követő teljes bizonytalanság után kezd kirajzolódni a kép, hogy mik lesznek a következő lépések. De legjobb esetben is csak pár hónapra lehet előre látni, az Európai Unióból való kilépés folyamata pedig akár évekig is eltarthat.

A nagy-britanniai népszavazás kampányában az Unióban való maradást szorgalmazók többek között azzal érveltek, hogy a kilépés ugrás volna az ismeretlenbe. Azután bekövetkezett, amitől óva intettek, és mintha csak azt akarnák mondani, hogy ugye megmondtuk – nem mondtak szinte semmit. Egyedül Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere tűnt úgy, mint akinek van B-terve (B úgy is mint Brexit), az viszont nem szolgálta a közhangulat vagy éppen a piacok megnyugtatását.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Kalandorok kíméljenek!

2016. július 06.

Az elmúlt napok fejleményei után ezt a kikötést is nyugodtan beírhatnák a brit vezető politikai pozíciók álláshirdetéseibe. Mert bár az EU-ból való kilépést támogatók megnyerték a június 23-i népszavazást, és a politikai vezetők sorra hangoztatták, hogy a nép akaratát tiszteletben kell tartani, a sorozatos lemondások után lassan úgy tűnik, nem lesz, aki kiléptesse a szigetországot az Unióból.

David Cameron azzal ígérte be, majd írta ki a referendumot, hogy bármi lesz is az eredmény, megválasztott miniszterelnökként ő fogja végrehajtani a többségi döntést. Ehhez képest már alig néhány órával az eredményhirdetés után bejelentette, lemond a miniszterelnökségről, és még a kilépés folyamatát beindító 50. cikkely érvénybe léptetését is utódjára hagyja. A lemondás nehezen értékelhető másként, mint a kalandorság megnyilvánulása, ugyanis ha az eredmény meglepő volt is, maga a népszavazás nem váratlan fordulatként érte a miniszterelnököt, nem is kívülről kényszerítették rá, de még csak a pilátusi „disclaimer”-t sem fűzte hozzá, mondván az euroszkeptikusoknak, hogy ha ezt akarjátok, teljesítem a követeléseteket, de mosom kezeimet.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Vicc vagy bosszú?

2016. július 17.

Három héttel az Uniós népszavazás váratlan eredménye és még váratlanabb következményei után az Egyesült Királyság látszólag kezd visszatérni a régi kerékvágásba. Kinevezték az új miniszterelnököt, megalakult az új kormány, még a font is visszaerősödött kicsit. Ahogy telnek a napok, egyre valószerűtlenebbnek tűnik a Brexit győzelem esetére jósolt vészforgatókönyv. Az viszont egyre jobban látszik, hogy az új kormány politikája nemcsak Európa kérdésében fog eltérni elődjétől.

A Magyarországon is népszerű Top Gear autósműsor a szigetországban mindig is a közbeszéd tárgya volt, de most, hogy az új kormány miniszterelnöke és pénzügyminisztere is a műsor mára világhírű volt házigazdáinak nevét viseli (Theresa May/James May, Philip Hammond/Richard Hammond), futótűzként terjednek az ezzel kapcsolatos viccek. Különösen, hogy a Jeremy Clarkson vezette nagy trió kényszerű távozása után újjáélesztett BBC sorozat műsorvezetője, Chris Evans a rossz kritikákra és az alacsony nézettségre reagálva már az első évad után lemondott. A Top Gear népszerűségét jelzi, hogy David Cameron távozó miniszterelnök tréfásan megjegyezte, hogy bár most sok szabad ideje lesz, nem fogja megpályázni a megüresedett műsorvezetői posztot.

Teljes cikk