befogadás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Területvédelem vagy globális hatalom?

2016. február 01.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Egy évvel ezelőtt jelent meg az első írás a Messzelátón „Látnok és szemorvos – Merkelre várva” címmel*. A német kancellár budapesti látogatása előtt akkoriban arról írtam, hogy a magyar miniszterelnök Európa- és társadalompolitikai víziója olykor mennyire ellentétben áll ridegen kalkuláló német kollégájának hozzáállásával. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, a Rajnán és a Spreen, ezért nem hittem volna, hogy az akkori cím ma is aktuális lesz, igaz, pont fordított értelemben. A víziókkal kapcsolatos értetlenség ma nem a Budapestről, hanem a Berlinből származó gondolatokat övezi. A menekültek végtelen befogadásának lehetőségével kapcsolatos vízió pedig már nem pusztán a magyar „szemorvos” diagnózisa szerint kóros – hovatovább egy kontinens méretű konzílium ért egyet a látleletben, még ha a terápiára vonatkozó álláspontok egyelőre különböznek is.

Most is Merkelre várunk – immáron földrajzi elhelyezkedéstől és párthovatartozástól függetlenül. Arra várunk, hogy kimondja: amiről azt hitte, „Wir schaffen das”, vagyis hogy megoldjuk, egyszerűen nem oldható meg. Újabb és újabb határidők keringenek – most éppen a február közepe, mint az eddigi politika felülvizsgálatának végső időpontja, a március 12-i tartományi választások kampányának véghajrája. Már olyanok is megkérdőjelezik a kancellár cselekedeteinek racionalitását, akik korábban rendíthetetlen fegyverhordozói voltak. S miközben egy nagyon is gyakorlati kérdés megoldásának lehetőségéről van szó, közben a politikai-filozófiai háttérben is komoly változások zajlanak. Voltak ugyebár eddig a nemzetállamok konzervatív hívei és a globalizáció liberális papjai. Utóbbiak pápája az a Jürgen Habermas, aki a bevándorlásban is azt az üdvöt látja, melynek következtében a nemzetállami keretek végleg elvesztik létjogosultságukat, s akinek gondolatait nemrég a magyar miniszterelnök is nyilvánosan pellengérre tűzte.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Törököt fogtunk - bazári alku Brüsszelben

2016. március 10.

Azt már megszokhattuk mostanában, hogy egy EU-csúcs nem hoz kézzel fogható eredményeket. Tavaly hatot is rendeztek csak a migrációs válság témájában anélkül, hogy valóban előremutató döntések születtek volna. De a hétfői uniós állam- és kormányfői találkozón elértek minden korábbinál hamarabb semmisültek meg, s okoztak az eddigieknél is nagyobb zűrzavart, felzúdulást. Ami annál is furcsább, mert elvileg 28 állam- és kormányfő egyetértése szükséges bármilyen csúcs közös nyilatkozatához. Az egyhangúság azonban már valóban csak elvileg követelmény: két kormányfő is, történetesen a magyar és a szlovák, szóbeli nyilatkozatot tett, azzal, hogy a szöveg bizonyos részét nem tudja támogatni, de nem is akarja megakadályozni az egésznek az elfogadását.

Davutoglu miniszterelnök hazafelé, Ankarába tartva, büszkeségtől dagadó kebellel nyilatkozta, hogy milyen jó üzletet kötött. Tényként kezelte, hogy Törökország júniusban megkapja a vízummentességet, felgyorsítják a csatlakozási tárgyalásokat és a decemberben bezsebelt 3 milliárd euró mellé kap további 3 milliárdot.

Teljes cikk