beavatkozás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Vidovics Bálint

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok szakértő

Szaúd-Arábia mozgásban

2016. március 02.

Február 14-én Szaúd-Arábia bejelentette, hogy repülőket vezényel a szír határ közelében található törökországi Incirlik légitámaszpontra, továbbá Törökországhoz csatlakozva kifejezte részvételi szándékát egy esetleges szárazföldi hadműveletben. A szíriai konfliktusba történő közvetlen katonai beavatkozás hivatalosan az Iszlám Állam ellen irányul, sokatmondó lehet azonban a szaúdi külügyminiszter CNN-nek adott nyilatkozata*: „Bassár al-Aszad távozni fog, efelől ne legyen kétség. Vagy távozik egy politikai folyamat eredményeképpen, vagy erővel lesz eltávolítva.”

A szaúdiak hivatalos szándékai nem állnak ellentétben a müncheni biztonságpolitikai konferencia alatt született megállapodással. A John Kerry amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, továbbá a polgárháborúban érintett regionális hatalmak közötti egyezség – amely az ellenségeskedések egy héten belül történő felfüggesztéséről szól – ugyanis nem vonatkozik az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Front elleni támadásokra. Valójában azonban Szaúd-Arábia lépése fenyegető jelzés Bashar al-Aszad és szövetségesei számára. Aszad az AFP hírügynökségnek nyilatkozva ki is fejezte aggodalmát a török és szaúdi intervenció kockázata miatt, a szír elnököt támogató Hezbollah vezetője szerint pedig Szaúd-Arábiának és Törökországnak az Iszlám Állam elleni harcot csupán ürügyként használva az a célja, hogy megvesse a lábát Szíriában.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Telefonok a Kremlbe - Tűzszünet Szíriában. Mennek az oroszok?

2016. március 17.

Nagy eredményt ért el az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíriában azzal, hogy a 2016. február 26-án hozott 2268-as számú határozata másnap a különböző frontokon többé-kevésbé életbe lépett. Erre évek óta nem volt példa. A tűzszünet nem terjed ki az Iszlám Állammal, az Al-Nuszra és egyéb dzsihádista milíciákkal való fegyvernyugvásra. Így Szíriai egyes részein továbbra is ropognak a fegyverek és hullanak a bombák. A fegyvernyugvás az ország nyugati részén, Damaszkusz és Aleppo körzetében, valamint a tengerparton hozott némi nyugalmat az ott élő emberek életébe. A Szabad Szíriai Hadsereg és a vele együttműködésben lévő katonai csoportok valamint az asszadista kormányerők között a harcok leálltak. Ez igaz a különböző szíriai mozgalmakhoz tartozó kurd milíciákra is. Az új helyzet különösen Aleppó körül hozott változást. Az asszadista hadsereg és az orosz légierő, valamint az iráni és libanoni önkéntesek által körbe vont 50-60 kilométeres gyűrűben élő, közel másfél millió emberhez ismét eljuthatnak az ENSZ humanitárius segélykonvojai: élelmiszert kapnak az éhezők, gyógyszert a betegek, kötszert a sebesültek. Csak meddig fog ez tartani, kérdezik sokan nem kevés aggodalommal. Két hétig mindenképp, az asszadista hadsereg ugyanis egyelőre ennyire tett ígéretet.

Szinte mindenkit meglepett a hír, hogy a múlt héten Moszkvában bejelentették a részleges szíriai kivonulást. A légierő azonban marad, s továbbra is az Asszad-rezsim rendelkezésére áll. Nem kétséges, hogy ezzel Putyin elnök a szíriaiak közötti genfi tárgyalásokat kívánta segíteni, s lépésével a szemben álló erők közötti asszimetriát akarta legalább részlegesen felszámolni. Ez derék és előremutató lépés volt. Valószínűleg annak is szólt, hogy az EU engedékenyebb hangon szólította meg Oroszországot a Krím bekebelezésének második évfordulóján, mint tavaly tette.

Teljes cikk