beataszydlo” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Egy irányba megy a varsói és a budapesti gyors?

2015. október 26.

A Jarosław Kaczyński által fémjelzett Jog és Igazságosság (PiS) a lengyel parlamenti választásokon az exit poll adatok szerint 39,1 százalékos elsöprő győzelmet aratott, amivel a 460 fős Szejmben 242 mandátumot szerzett meg. A PiS-nek így Beata Szydło vezetésével önálló kormányalakításra nyílik lehetősége, ami a rendszerváltás utáni Lengyelországban eddig egy pártnak sem sikerült, a PiS győzelme ezért történelminek is nevezhető. A választás azonban a lengyel balodal számára is történelmi eredményt hozott, igaz negatív értelemben, ugyanis teljesen kiszorult a parlamentből, amire eddig Lengyelországban szintén nem volt precedens.

Az utóbbi hetek során a legtöbb elemzés még javarészt azzal foglalkozott, hogy a várható győzelmét követően a PiS mely párttal kényszerül majd koalíciós szövetséget alakítani. Ezek a fejtegetések azonban az eredmények ismeretében teljesen okafogyottá váltak, ugyanis a 242 mandátum birtokában Beata Szydło stabil parlamenti támogatással alakíthat egypárti kormányt.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Nehéz ünneplés - 25 éves a német-lengyel jószomszédság

2016. június 27.

Június 22-én Beata Szydło lengyel miniszterelnök, Angela Merkel német kancellárral tartott kétoldalú egyeztetést. A találkozó apropóját a lengyel-német jószomszédsági szerződés aláírásának 25. évfordulója adta. A két ország kibékülését sokan az 1945 utáni francia-német „nagy egymásra találás”-hoz hasonlítják, az eddigi tapasztalatokból azonban úgy tűnik, a fogalom ebben az esetben némileg mást jelent. 25 év távlatából érdemes tehát feltenni a kérdést: mit is jelent valójában a lengyel-német jószomszédság?

Nagy várakozás előzte meg a lengyel miniszterelnök, Beata Szydło berlini látogatását, mivel a kormányközi találkozó napirendjét a két állam kapcsolatát alapjaiban befolyásoló migrációs, energetikai, és biztonságpolitikai témák határozták meg. A találkozó kimenetele ezért a lengyel-német viszony jövőjét illetően kulcsfontosságúnak ítélhető, mely egyfajta politikai katalizátorként mutatja meg a Varsó és Berlin egyedi kapcsolatában rejlő potenciálokat.

Teljes cikk