békefenntartók” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Keleten a helyzet változatlan

2015. február 20.

Nem javul a helyzet Ukrajnában. A minszki fegyverszünet egyelőre csak kevés helyen lépett életbe. A szakadárok megnyerték a debalcevei csatát. Ezzel stratégiai előnyöket szereztek az ukrán-orosz sakktáblán. Bármilyen tartós megegyezéstől nagyon távol vagyunk. Németország és Franciaország békéltető szerepe a jövőben is kívánatos, mert a hidegháborús szellem csak így szorítható vissza a palackba. Egyelőre még csak ötlet, hogy ENSZ-békefenntartók érkezzenek a térségbe.

Lehet, hogy hiába utazgatott Angela Merkel és Francois Hollande közel egy hétig az egyes fővárosok között, hogy Kelet-Ukrajnában fegyverszünetet harcoljanak ki. Az újabb minszki megállapodás Kelet-Ukrajna megbékítéséről egyelőre csak reményt keltő történelmi dokumentum, mert hatása a szembenálló felekre elenyésző: egyelőre egyik fél sem tartja be annak pontjait. A Debalceve (Debalcevo) körüli harcok ugyanis tovább folytatódtak és drámai fordulatot vettek.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Békefenntartókat Szíriába - minél előbb!

2015. szeptember 21.

A szíriai belháború kezdeteitől fogva nem regionális kérdés. Mégis a nemzetközi közösség meghatározó államai – Oroszország kivételével – csupán egynek tekintik az egyre növekvő számú közép- és közel-keleti, valamint észak-afrikai válsággócok között. Még a kezdetek idején felvetődött a nemzetközi beavatkozás szükségessége, de hamar lekerült a napirendről. Egyes NATO-tagállamok az Iszlám Állam térnyerése és harcosai brutalitás akcióinak megfékezése érdekében tavaly megkezdték a dzsihadisták állásainak bombázását Szíriában és Irakban. Ez azonban nem elég a veszedelmes mozgalom visszaszorításához, s a szíriai belső helyzet érdemi javításához pedig korántsem hatásos eszköz.

A nemzetközi közösségnek végre komolyan kell vennie a szíriai helyzetet és békefenntartó katonákat kell küldenie Szíriába, hogy a harcok befejeződjenek és a nemzetközi haderő véget vessen annak a humanitárius katasztrófának, amely az elmúlt öt évben kialakult, s amelynek következtében az ország lakosságának közel fele földönfutóvá vált. Ha ez rövid időn belül nem következik be, a már példa nélküli európai menekültválság újabb dimenziókba lép, sőt globális kérdéssé válik, mert hamarosan ki lehet írni a táblát az unió déli és keleti határain, hogy „megtelt”. Közben pedig az eltérő tagállami nézőpontok miatt széthullik az EU bel- és igazságügyi együttműködési rendszere és ennek talaján a közös biztonsági és védelmi politika is. A szíriai válság az EU belső irányítási és tagállami egyeztetési válsága is.    

Teljes cikk