afrikaunió” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Tarrósy István

Afrika-szakértő, a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője

Afrika esete a fenntarthatósággal

2016. február 08.

A legutóbbi, 2016. január 21. és 31. között zajló, 26. Afrikai Unió (AU) csúcsértekezleten mutatták be azt a dalt*, melyet zimbabwei zenészek szereztek az Afrika népeinek összetartásáról, jelenbe és jövőbe vetett hitéről, a fejlődésről és fenntarthatóságáról folyó közbeszéd támogatására. A zene nyelvén közreadott gondolatok mindig könnyebben érthetővé és elérhetővé teszik a mindennapok afrikai embere számára ezen összetett kérdéseket. Mindez talán az Agenda 2063 elnevezésű AU-stratégia kommunikációját is segíti.

2013-ban paradigmaváltást fogalmazott meg saját magának Afrika. A 2016-os csúcstalálkozó – amellett, hogy az idei tematikus évet, az „Emberi jogok afrikai évét” hirdetette, és különös figyelmet szentelt a női jogoknak – megerősítette azt a célkitűzést, hogy egy integrált, békés és gyarapodó Afrika képét kell közösen kialakítania a tagállamoknak. Az Agenda 2063 víziónak szükségszerűen építenie kell a múlt tapasztalataira, miközben ésszerűen kalkulál a fejlődéssel és a lehetőségek stratégiai kihasználásával. 50 év alatt – a kontinens első számú politikai integrációját megtestesítő szervezet tervei szerint – minden fronton meg akarják alapozni a fenntartható jövőt, áll az AU nyilatkozatában.

Teljes cikk

Tarrósy István

Afrika-szakértő, a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője

Modernizáció és társadalmi megújulás Ruandában

2016. augusztus 08.

Július 10-18. között rendezték meg az Afrikai Unió 27. Csúcstalálkozóját Ruanda fővárosában, Kigaliban. A „Tartsd tisztán Kigalit!” pedig a mottója egy olyan városméretű akciónak – valójában kormányzati elvárásnak –, amely a szubszaharai Afrikában egyedülállóan tisztává tette a Ruanda fővárosát. Az 1994-es népirtást meg- és túlélt kicsiny kelet-közép-afrikai ország rohamléptékben fejlődő fővárosában az Afrikát sokszor megjárt utazó is elképed, amint a taxi végigrepíti a városon. Még a szegényebb negyedek utcái is rendezettebbek, tisztábbak, mint sok hasonló urbanizált városrész Afrika-szerte. Ráadásul 2007-ben San Fransisco városa után a ruandai kormány betiltotta a műanyag szatyrok használatát az egész országban – csak a papírzacskó játszik.

A várost járva azonnal szembetűnik, hogy szinte akármerre nézünk, valamilyen építkezés zajlik. Konferenciaközpont, bevásárlóközpont, új kormányzati épület, egy még újabb hotel – sokszor kínai cégek húzzák fel őket. Ha pedig az adott kínai partner nem tudja időben befejezni a munkát (amire mostanában nem egyszer kerül sor nem csupán Ruandában, és erről meglehetősen keveset hallunk), akkor azonnal ott teremnek legújabban a törökök – a nagy kongresszusi központ-beruházását török cég fejezte be miután a kínai vállalat nem teljesített időre és a ruandai kormány visszavette tőlük a kivitelezést. Paul Kagame elnök a térség konferencia-turizmus központjává kívánja varázsolni országát. Május 11-13. között a World Economic Forum on Africa rendezvényre került sor, melyre nagy erőkkel készült a főváros. Ezen eseményen többek között a volt brit miniszterelnök, Tony Blair is felszólalt – az afrikai partnerségek jelentőségéről és az azokban rejlő lehetőségekről beszélt.

Teljes cikk