afganisztán” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Vidovics Bálint

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok szakértő

Menni vagy maradni? Obama esete Afganisztánnal

2015. november 04.

2015. október 15-én Barack Obama amerikai elnök az amerikai csapatok Afganisztánból történő teljes kivonásának újbóli elhalasztását jelentette be. A döntés értelmében a jelenlegi közel tízezer fős állomány létszámát az elnöki ciklus végéig, tehát 2017 januárjáig megközelítőleg a felére csökkentik, a továbbiakról pedig már az új elnök határozhat.

Az afganisztáni (és iraki) kivonulásra Obama még első megválasztását megelőző kampányában tett ígéretet. Beiktatását követően azonban – amolyan tegyünk egy lépést hátra, hogy aztán kettőt léphessünk előre alapon – további harmincezer katonát vezényelt Afganisztánba. Az így közel százezresre növelt amerikai haderő létszámcsökkentésének megkezdésére 2011 júliusát jelölték ki, a teljes kivonulás határidejét pedig 2014-re irányozták elő. Ezt a tervet azóta kétszer is módosítani kellett, előbb 2014 májusában, majd idén márciusban. Mindkét alkalommal már 2016 végi teljes kivonulásról volt szó. A mostani bejelentés tehát már a harmadik átütemezés. Lássuk, mi állhat a hátterében!

Teljes cikk

Lorencsics Emese

iszlám és Közel-Kelet szakértő

Háborúkkal megtartani a békét

2016. október 22.

Bár - mint e cikk első részében megtudhattuk - Irán és Szaúd-Arábia konfliktusának gyökerei alapvetően nem a síita-szunnita ellentétekből adódnak, a közel-keleti ellenségeskedések során szinte kivétel nélkül saját vallási irányzatukhoz tartozó csoportokat támogattak, amely játszmával számos konfliktus öltött erősen vallási színezetet. A nukleáris egyezmény aláírása után pedig a rijádi vezetés felismerte: Teherán visszatérése a nemzetközi közösségbe potenciális fenyegetést jelent számára.

Az erőviszonyok napjainkban átalakulóban vannak: Szaúd-Arábia számos belpolitikai és gazdasági kihívással néz szembe, rengeteg energiát öl a terrorizmus elleni, a jemeni és a szíriai háborúba, miközben úgy érzi, az egykor legnagyobb szövetséges Egyesült Államok nemcsak kihátrál mögüle, hanem egyenesen Irán felé orientálódik. Teherán ezzel szemben túl van egy sikeres nukleáris tárgyalássorozaton, nyélbe ütöttek egy egyezményt, és a szankciók feloldásával a gazdasági fellendülés is eljöhet. Bár Jemenben patthelyzet van, a szíriai konfliktus egyre kevésbé tűnik megoldhatónak az Irán által támogatott szír elnök, Bassár el-Aszad nélkül.

Teljes cikk

Lorencsics Emese

iszlám és Közel-Kelet szakértő

Zűrzavaros Afganisztán

2017. február 10.

Közel tizenhat éve indította meg az Egyesült Államok kudarcba fulladt demokráciaépítő és terrorizmusellenes háborúját Afganisztánban. A folyamatos NATO-jelenlét ellenére szinte teljes az instabilitás az országban, amelyet a tálibok ellenállása és 2007 óta tartó reneszánsza mellett az Iszlám Állam jelenléte is fokoz. A környező hatalmak egyelőre ingadoznak a központi kormány és a tálibok támogatása között, mindenesetre az évtizedes próbálkozás és a felhasznált dollármilliárdok ellenére továbbra sem látszik a történet vége.

Az Egyesült Államok több pénzt költött az afganisztáni újjáépítésre, mint a második világháború után meghirdetett Marshall-terv keretében Európa talpra állítására. Míg a segély a programban részes európai országok esetében megalapozta a jólétet és a valódi újjáépítést, addig az Afganisztánba irányuló felfoghatatlan mértékű összegek nemhogy a céljukat nem érték el, hanem tovább szították az amúgy is kemény társadalmi ellentéteket és a mindenkori vezetés mélyen gyökerező korrumpálódásához vezettek.

Teljes cikk