északiáramlat” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Embar-GO?

2015. június 25.

A múlt héten együttműködési megállapodást kötött az E.ON-Gazprom-OMV-Shell négyes fogat, miszerint együtt építik meg az Északi Áramlat elnevezésű gázvezeték harmadik és negyedik szakaszát, a jövőben mintegy 55 mrd köbméter extra kapacitást biztosítva az orosz gáznak az európai piacon. Bár a meglévő vezetékmonstrum bővítéséről már évek óta hallani lehetett, mégis derült égből villámcsapásként érte az iparágat, még ha a sajtó nem is nagyon foglalkozik az üggyel.

Ez a megállapodás ugyanis alaposan felkavarja az egyébként is zavaros gázpiacot. Egyrészt ennél egyértelműbb jelzést nem is küldhetnének az energiamultik Brüsszelbe és Kijevbe, az ukrán válságot, és az oroszok elleni embargót tekintve. Másrészt azt is egyértelműen jelzi a megállapodás, hogy Moszkva mennyire pragmatikus tud lenni – már ha üzletről van szó. Harmadrészt az orosz gáz északi útvonalának ilyen mértékű bővítése bizony nem túl jó hír a mi régiónknak.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Se veled, se nélküled

2015. augusztus 17.

Miközben Donyeck környékén újra dörögnek az ágyúk, a NATO és Oroszország már elfeledettnek hitt, hidegháborús katonai doktrínákat porol le, az orosz gazdaságot sújtó szankciók feloldása fel sem merül, egy másik „fronton” Brüsszel és Moszkva csendben megállapodott egymással.

Az Északi Áramlat gázvezeték két új ágáról aláírt megállapodás a legújabb kori német-orosz kiegyezés alapköve lehet. Magáról a megegyezésről még júniusban írtam, de annak hosszú távú hatásait érdemes mélyebben megvizsgálni.

Teljes cikk