Magabiztos józanság - Merkel Budapesten

2015. február 03.

Címkék: EU, Oroszország, Németország, Merkel, Orbán Viktor, kiszámíthatóság

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Amikor a napokban elhunyt Richard von Weizsäcker 1986 októberében Budapesten járt, biztosan nem volt olyan harckészültség Budapest utcáin, mint ami Merkel kancellár látogatása során tapasztalható volt. Pedig ő volt annak idején az első német államfő, aki a II. világháborút követően eljött hozzánk, egy évvel a háború befejezésének 40. évfordulóján elmondott legendás beszéde után.

Németország sajátos helyzetben volt akkor.  Helmut Kohl a hosszú szociálliberális koalíció után 1982-ben meghirdette a „szellemi, erkölcsi megújulást”, mely akkor semmivel sem okozott kisebb felháborodást a baloldali médiakörökben, mint a magyar kormányzati politika az elmúlt négy és fél évben. Kohl ugyanakkor magyar szempontból is döntő változást hozott. Ugyanis amíg 1982 áprilisi bonni látogatása során Kádár János a német stabilitási politika jegyében inkább dorgálást kapott Schmidt kancellártól a Szovjetuniót is olykor provokáló magyar reform-elképzelésekért, 1984-es látogatása során Kohl már kifejezetten bátorította a magyar reformkommunistákat. Innentől datálódik a magyar kommunistákkal kapcsolatos német kereszténydemokrata szimpátia és persze illúzió, amit a szögesdrót teátrális átvágása Horn Gyula által, majd a határnyitás heroizmusa csak megerősített. A német politikai gondolkodásban olyannyira beégett a jó magyar reformkommunistáról szóló pozitív elképzelés, hogy azóta szinte lehetetlen elmagyarázni azt, hogy bár a rendszerváltás békés volta örök érték, máig ható ellentmondásai éppen az ilyen vagy olyan érdekek mentén megkötött kompromisszumokban gyökereznek.

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Hóvihar, ami nem is volt

2015. február 02.

Címkék: USA, köszöntő, New York, hóvihar, Demszky Gábor

Amikor néhány hete kiváló barátomtól, Prőhle Gergelytől felkérést kaptam, hogy New York-i benyomásaim alapján vegyek részt a Messzelátó munkájában, rögtön olyan első posztot vizionáltam, amelyben valamilyen veretes amerikai-magyar témát fogok feldolgozni.

Sok kiírni való gondolat gyűlt össze a fejemben az elmúlt öt hónap élményeiből, és ezeket csak részben tudtam kiereszteni Facebookon vagy Twitteren. Kezd összeállni fejben egy-egy írás a sajátos amerikai etnikai feszültségekről, a hétköznapi diszkrimináció megnyilvánulásairól, a New Yorkban és környékén tevékenykedő Magyarország-kép formálókról és rombolókról – hogy csak néhány pikáns témát villantsak fel.

Teljes cikk

Látnok és szemorvos - Merkelre várva

2015. január 31.

Címkék: EU, Angela Merkel, Orbán Viktor, vízió, gazdaságpolitka, ukrán-orosz ügyek

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Akinek víziói vannak, keresse fel szemorvosát! – ajánlotta az egykori kancellár, Helmut Schmidt. Mára azonban mintha csak szemorvosok maradtak volna a német politikában, ami persze egy olyan ország esetében nem nagy baj, ahol amúgy is általában jól mennek a dolgok. Nálunk más a helyzet. Nem is vagyunk annyira sikeresek mint a németek, viszont több a vízió, vagy amit annak hiszünk.

A magyar miniszterelnök európai jövőképét, társadalompolitikai vízióját a szemorvosokhoz szokott német sajtóban soha sem fogják ünnepelni, erre ne is számítsunk! Az egyre zavarosabbá váló nyugat-európai társadalmi viszonyok, az erősödő radikális csoportok, a politikai instabilitás és a továbbra sem egyértelmű gazdasági perspektívák láttán azonban az okos szemorvosok legalábbis felteszik maguknak a kérdést: vajon némelyik vízió nem inkább segítség, mint akadály a politikai éleslátás szempontjából? Angela Merkel okos szemorvos, ezért érdekes a magyar miniszterelnökhöz fűződő viszonya.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Repülő szőnyeg helyett

2015. január 30.

Címkék: EU, Charlie Hebdo, párbeszéd, tabutéma

A januárnak a diplomáciában az év végi ünnepek utáni ébredezéssel, témák átgondolásával, rendszerezésével, tervezéssel kellene telnie. Spanyolországban például a Vízkereszt az igazán hagyományos ünnep, a gyerekek is akkor kapják az ajándékokat; eseményeket csak január közepétől addig még véletlenül sem indul el senki a munkahelye irányába. Mindez általában Brüsszelen is meglátszik; komolyabb szerveznek, az Európai Parlament és a Tanács fórumai is akkortól üléseznek, hisz a 28 tagállam csak addigra lesz harcképes.

Ez a menetrend borult fel a párizsi merényletekkel.  Emberéletek kioltásával Európa szívét érte a támadás, s nem csak a helyszín révén, hanem az alapvető emberi jog, a szólásszabadság kiirtásának szándéka miatt. Attól függetlenül, hogy ki mennyire tudott azonosulni a Charlie Hebdo szellemiségével, ki mennyire szerette vagy sem, amit a lap képviselt, az Európai Unió egységesen lépett fel és mondott nemet az erőszakra. Imponáló látványt nyújtott a kart karba öltve menetelő állam- és kormányfők hada. Ha rettenetes volt is az alkalom, de arról szólt, Európának, ha bajban van, helyén van az esze és a szíve. Persze jelentek meg felhangok az európai sajtóban, hogy kinek nem kellett volna ott lennie az eseményen, de a XXI. század szabad világában ennek inkább az ellenkezőjén kellett volna csodálkozni. „Nem engedhetjük, hogy különbséget tegyünk az országok között és stigmatizáljunk egyeseket” – szólt nagyon egyértelműen a francia köztársasági elnöki nyilatkozat.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

A szentföldi és a közel-keleti keresztények helyzete: értékek és érdekek a világpolitikában

2015. január 29.

Címkék: kereszténység, Szentföld, Közel-Kelet, érték, érdek

VI. Pál pápa 1964. évi szentföldi történelmi látogatása során az ott élő keresztényeket – katolikusokat, ortodoxokat, szíreket, koptokat, abesszineket és több kisebb közösséget – az élő Ötödik Evangéliumnak nevezte el.

Ez nem csak remek szófordulat volt a Szentatyától: ez a közel fél millió ember (Izraelben, Palesztinában és Jordániában: Jeruzsálemben, Betlehemben, Názáretben, Haifában, Ramallahban, Jerikóban, Ammanban, Madabában és más helyeken) a megkövült történelem lélekhordozója; akik a folytonosság okán spirituális kapcsolatot jelentenek a tanítványok és az ókeresztények világával. Fontos, hogy fennmaradjanak, számuk ne csökkenjen tovább, és családi történeteikkel erősítsék a legfőbb keresztény tanítást, mint a hiteles tanúk leszármazottjai: hogy a történelemből át lehet lépni a hit világába, a Názáreti Jézusból Jézus Krisztus lett.

Teljes cikk

Beköszöntő - ...csak össze ne törjön!

2015. január 29.

Címkék: külpolitika, média, köszöntő

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Nem gondoltam volna, hogy valaha is blogot fogok írni.

Mindig kicsit gyanakodva néztem azokra, akik gondolataikat folyamatosan meg akarták osztani a közvéleménnyel, ugyanakkor csodáltam is a merészségüket, hogy ezzel kiteszik magukat mindenféle kellemetlenkedő kommentárnak, megjegyzésnek. Különösen érvényes volt ez a külpolitika témakörére, talán azért is, mert a diplomácia eredendően kissé titokzatos volta miatt még kevésbé tűnt összeegyeztethetőnek a gyors kézzel odavetett blogbejegyzések műfaji elvárásaival.

Teljes cikk