Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

A szentföldi és a közel-keleti keresztények helyzete: értékek és érdekek a világpolitikában

2015. január 29.

Címkék: kereszténység, Szentföld, Közel-Kelet, érték, érdek

VI. Pál pápa 1964. évi szentföldi történelmi látogatása során az ott élő keresztényeket – katolikusokat, ortodoxokat, szíreket, koptokat, abesszineket és több kisebb közösséget – az élő Ötödik Evangéliumnak nevezte el.

Ez nem csak remek szófordulat volt a Szentatyától: ez a közel fél millió ember (Izraelben, Palesztinában és Jordániában: Jeruzsálemben, Betlehemben, Názáretben, Haifában, Ramallahban, Jerikóban, Ammanban, Madabában és más helyeken) a megkövült történelem lélekhordozója; akik a folytonosság okán spirituális kapcsolatot jelentenek a tanítványok és az ókeresztények világával. Fontos, hogy fennmaradjanak, számuk ne csökkenjen tovább, és családi történeteikkel erősítsék a legfőbb keresztény tanítást, mint a hiteles tanúk leszármazottjai: hogy a történelemből át lehet lépni a hit világába, a Názáreti Jézusból Jézus Krisztus lett.

Teljes cikk

Beköszöntő - ...csak össze ne törjön!

2015. január 29.

Címkék: külpolitika, média, köszöntő

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Nem gondoltam volna, hogy valaha is blogot fogok írni.

Mindig kicsit gyanakodva néztem azokra, akik gondolataikat folyamatosan meg akarták osztani a közvéleménnyel, ugyanakkor csodáltam is a merészségüket, hogy ezzel kiteszik magukat mindenféle kellemetlenkedő kommentárnak, megjegyzésnek. Különösen érvényes volt ez a külpolitika témakörére, talán azért is, mert a diplomácia eredendően kissé titokzatos volta miatt még kevésbé tűnt összeegyeztethetőnek a gyors kézzel odavetett blogbejegyzések műfaji elvárásaival.

Teljes cikk