Heckenast László

Újságíró, London

Tabuk és számok

2015. május 01.

Címkék: David Cameron, választások, Ed Miliband, Munkáspárt, Skócia

Egy hét sincs hátra a május 7-én tartandó nagy-britanniai parlamenti választásokig, de még mindig megjósolhatatlan az eredmény. A csütörtök esti utolsó televíziós vita, ha lehet, még bizonytalanabbá tette az új kormány összetételét, mert Ed Miliband munkáspárti vezető kizárta a skót nacionalistákkal való bárminemű együttműködést, és David Cameron konzervatív miniszterelnök sem volt hajlandó nyilatkozni arról, kivel kötne koalíciót. Pedig szinte biztosnak tűnik, hogy egyikük sem lesz képes abszolút többséget szerezni.

A győztes mindent visz elve alapján működő választási rendszer egyik előnyeként azt szokták felhozni, hogy segít elkerülni a koalíciós kormányzást. Most viszont akárki alakít is kormányt, nagy valószínűséggel szüksége lesz egy vagy több kisebb párt – akár hivatalos, akár csak hallgatólagos – támogatására. Az új helyzet arra vezethető vissza, hogy miután a hagyományos nagy pártok politikai tabunak tekintettek és ezért a szőnyeg alá sepertek számos, a választók szignifikáns részét komolyan foglalkoztató kérdést, ezek a szavazók az ügyüket aktívan felkaroló alternatív pártok mögé sorakoztak fel.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Quo vadis, Israel? A negyedik Netanjahu-kormány elé

2015. április 30.

Címkék: USA, Arab tavasz, Benjamin Netanjahu, iszlám, Izrael, Irán, nukleáris fegyverkezés, Likud, Cionista Unió

Benjamin Netanjahu negyedszer is miniszterelnök lesz. Az új kormánya körüli koalíciós tárgyalások elhúzódnak, mert a Likud és öt másik párt érdekeit kell összeegyeztetni. Az új koalíció keményvonalas és vallásos lesz, de Netanjahu számos reformelképzeléshez szabad kezet kíván kapni. További ütközések várhatóak Washingtonnal, nem kétséges, hogy a régi-új izraeli miniszterelnök az Egyesült Államokban republikánus fordulatra vár. Ellenzéke pedig, a középbal és jobboldali liberális összetételű Cionista Unió az amerikai párharcban a demokratákra tesz. Mindkét oldalon azonban jól tudják, hogy a közel- és közép-keleti folyamatok Izraelnek nem kedveznek. Két malomkő között őrlődnek az izraeli arab képviselők, sajátos színt víve a heves és háborgó izraeli politikai életbe. Netanyahu negyedik kormányának nem lesz könnyű dolga, s nem pusztán a kedvezőtlen külpolitika helyzet miatt. A hagyományosan magas izraeli életszínvonal megtartása és emelése is elvárt tőle, de okosan kell lavíroznia az izraelieken belüli kultúrharcban is, amelynek fő barikádjain a szekulárisok és a vallásosok állnak - ez utóbbiak egyébként koalíciós társai is egyben. A palesztin-kérdésben pedig előrelépést vár a világ, de a knesszet-beli ellenzék is.

Benjámin Netanjahu hamarosan negyedszer alakíthat kormányt és ezzel vezeti a kormányfők közötti versenyt hazájában. Először 1996-99 között, majd 2009-től napjainkig, azaz hat éven állt két különböző kormány élén, Izrael miniszterelnöke. A hivatali idő tekintetében is hazája történetében csak az alapító atya, Ben Gurion áll még előtte. Ha új kormányával kitölti a négyéves ciklust, őt is megelőzi. A 66 éves Netanjahu minden idők egyik legsikeresebb izraeli politikusa, ha csupán a választási győzelmeket és a hivatali időt nézzük. De vajon a hosszú kormányzási idő (közel egy évtized) együtt járt-e azzal, hogy Izrael népének nagyobb biztonságot és jólétet hozott?

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Twitteres gyújtogatás

2015. április 29.

Címkék: USA, etnikai megosztottság, zavargások, Twitter, Baltimore, közösségi média

Próbálok minél inkább naprakész posztot írni a baltimore-i zavargásokról, figyelem a #BaltimoreRiots hashtaget, de amíg egy mondatot leírok, 40-100 új tweet érkezik. Hírlapi stílusban erre mondják, hogy felrobbant a Twitter.

A legnagyobb hatású közösségi médium azonban nem csak azért lehet érdekes, mert ilyen tömegben árasztja a különböző minőségű információkat és véleményeket az ismét kiújult, etnikai alapú amerikai zavargásokról, amelyek előtörténetét már korábban is tárgyaltam itt, a Messzelátón. A Twitter és más közösségi médiumok már jelentős részben, ha nem legalább annyira, alakítják is az eseményeket.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

New England titka – puritanizmus az energiafogyasztásban

2015. április 27.

Címkék: New England, Energiahatékonysági Irányelv, energiahatékonyság

Az energiahatékonysági programoknak köszönhetően negyedével volt alacsonyabb a villamos energia ára tavaly télen New Englandben, a puritán gyökereiről is nevezetes észak-amerikai régióban.

A minap megakadt a szemem egy érdekes híren, többek között azért is, mert a New England kifejezést manapság ritkán látom leírva. Kétszer kellett elolvasnom, mert nem hittem a szememnek: Új Angliában - az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő, Kanadával is szomszédos, hat államra kiterjedő területén - a villamos energia felhasználás hatékonyságát javító állami programok eredményeként 24 %-kal kevesebbet fizettek a háztartások az energiáért. Ezáltal másfél milliárd amerikai dollárt sikerült megtakarítani az USA legaktívabb energia hatékonysági piacaival büszkélkedő régió téli számláiban. Ez hihetetlennek tűnik, de mégsem az. Történelmi ismereteimet felelevenítve eszembe jutott, hogy New England a „jenkik” földje, nemcsak a puritán szellemiségéről ismert, hanem anno az új kontinens e területén szervezték meg először az állami oktatást.

Teljes cikk

Az örmények gyásza

2015. április 24.

Címkék: USA, Oroszország, geopolitika, Törökország, Ferenc pápa, Gauck, együttérzés, népirtás, Örményország, Eurázsiai Gazdasági Unió

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Az, hogy hány embernek kell meghalnia ahhoz, hogy egy gyilkosságsorozat népirtásnak minősüljön, sehol sincs leírva. Az a tragédia, ami 100 évvel ezelőtt az örményekkel történt, több mint egymillió ember halálát okozta. A szóhasználat dolgában tapasztalható óvatosság, bizonytalanság számos okkal magyarázható. Törökország, mint NATO-tag, s mint a mérsékelt iszlám bástyája, fontos partnere az Egyesült Államoknak. Geostratégiai helyzete miatt, különösen az energetikai fejlesztések területén fontos partnere Oroszországnak, gazdasági ereje, kulturális befolyása a Balkánon mindenképp, de Közép-Európában, s a migráció okán persze a kontinens nyugati részén is érvényesül. Törökország hazánk számára is stratégiai partner, írtunk erről már itt épp eleget.

Az utóbbi napokban azonban újfent világossá vált, hogy a szóhasználat megítélése mennyire függ attól is, hogy ki, melyik ország, szervezet egyház képviselője alkalmazza. Míg Ferenc pápa az örmények tragédiáját a felelősök megnevezése nélkül nevezte genocídiumnak, és még így is heves tiltakozást váltott ki török oldalról, az Európai Parlamentet pedig hasonló szóhasználatáért Davutoglu miniszterelnök rasszizmussal vádolta, a lassan kikristályosodó, de a történteket végül mégis csak népirtásnak nevező német parlamenti nyilatkozatnak mindössze egy, a török miniszterelnök és a német kancellár közötti telefonbeszélgetés lett a következménye, amit a török fél még véletlenül sem tiltakozásnak, hanem egyszerűen egy „jó beszélgetésnek” minősített. A török sajtó is nagyon visszafogottan kommentálta a német nyilatkozatokat, néhány németországi török szervezet tiltakozott csupán, mondván: Gauck elnök átlépte saját kompetenciájának határait.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

A skót kapcsolat

2015. április 22.

Címkék: választások, Ed Miliband, Munkáspárt, BBC, Nagy-Britannia, Skócia, Margaret Thatcher, Tony Blair

Az egyre élesebbé váló brit választási kampányban e héten John Major volt miniszterelnök – az utolsó konzervatív pártvezér, akinek sikerült abszolút többséget szereznie a londoni parlamentben – bekapcsolódott a választási kampányba, és hosszasan ecsetelte, milyen veszélyeket rejtene egy a Skót Nemzeti Párt (SNP) által megtámogatott kisebbségi munkáspárti kormány. Emlékeztetett arra, hogy már a 90-es években is óva intett a skót önrendelkezés bevezetésétől, mert az csak erősítené a skót függetlenségi törekvéseket. És lám, a nyíltan az Egyesült Királyságtól való elszakadást hirdető SNP most akár kormányra is kerülhet, és a saját érdekeinek megfelelően befolyásolhatja az országos politikát.

John Major beszédét hallgatva nem tudtam elhessegetni a gondolatot, hogy nagyon közvetve ugyan, de kicsit ő is felelős a skót függetlenségi törekvések megerősödéséért: azzal, hogy megnyerte az 1992-es parlamenti választásokat.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Legyen-e új Himnusz?

2015. április 21.

Címkék: Erdogan, Ankara, Törökország, választások, Himnusz, Függetlenségi Induló, AKP, Atatürk

2015. június 7-én parlamenti választások lesznek Törökországban. A 2002 óta hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) negyedszer is nyerni akar, ha lehet kétharmaddal, hogy a török alkotmányt saját szája íze szerint átírhassa. Az ország már a közelgő választások légkörében él. Az AKP kommunikációs csapata úgy tűnik, hogy már korán begyújtotta a rakétákat: nemrégiben egy olyan új dallal köszöntötték hívei Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnököt, amely az AKP jövőbeli céljairól szól, s a költeményről az a hír járja, hogy ez lesz az új Himnusz. Nem tudjuk mi lesz, ha az AKP-nek kétharmada lesz a képviselőházban. Egyelőre nincs, és a jelenlegi kemalista Himnuszt törvény védi. Nem kérdéses azonban, hogy a közelgő választások számos politikai csatározást fognak kiváltani Törökországban.

Pár hete az a hír járja a nemzetközi médiumok világában, hogy Törökország megváltoztatta a Himnuszát olyanra, amely által az ország államfője, Recep Tayyip Erdogan is belép a török történeti hősök panteonjába. A valós helyzet az, hogy a kemalista török Himnuszról jelenleg törvény rendelkezik. Ha valaki új nemzeti indulót akar, ahhoz meg kell változtatnia a törvényt, ám ilyen előterjesztés még nem született az ankarai Nemzetgyűlésben.

Teljes cikk

Felvilágosult keresztény külpolitika

2015. április 20.

Címkék: Orbán Viktor, Charlie Hebdo, iszlám, nacionalizmus, vallás, Ferenc pápa, Szentszék, Behódolás, radikalizálódás, Franciaország

Prőhle Gergely

volt nagykövet

A napokban magyarul is megjelenik Michel Houellebecq Behódolás című regénye, melyről a Charlie Hebdo elleni merénylet kapcsán hallhattunk oly gyakran. A mű, mely az iszlám rohamos elterjedéséről és a politikai hatalomra történő rátelepedéséről szól a laicizmusára és a felvilágosodás hagyományára oly büszke Franciaországban, egyfajta önbeteljesítő jóslatnak tűnt a véres merénylet fényében. A könyv magyarországi borítóján Mona Lisa látható nikkában, ami elég provokatív ahhoz, hogy a hazai politikáról és főleg Orbán Viktorról oly lelkesen sommás ítéleteket mondó nyugati sajtó – ezúttal a Le Nouvel Observateur tudósítója - rögtön félre is értse, mondván: az iszlám-ellenes grafikai megoldás a nacionalista magyar miniszterelnök híveinek kedvében akar járni.

Néha az az érzésem, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk egy-egy olyan kijelentésnek, amit amúgy egyszerűen a – mindnyájunkat olykor megkísértő – hülyeségek közé kellene sorolni. De általában nem ez történik, mivel a leegyszerűsítés, a hamis véleményalkotás önálló éltre kel, s így nagyon fontos ügyek kezelését, megbeszélését mételyezheti meg, mi több, lehetetleníti el. A Behódolás-borító kapcsán szerencsére a Magvető Kiadó igazgatója hamar elejét vette a francia újságírói téveszme hazai terjedésének, de persze ki tudja, hogy ettől függetlenül hány publicisztika születik majd még az eredeti cikk nyomán.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Megújuló energiák – több, mint úri huncutság?

2015. április 17.

Címkék: Kína, megújuló energia, energiarendszer, környezetvédelem, Costa Rica

A befektetők többet költöttek megújuló energiát használó erőműi kapacitásokra 2014-ben, mint bármely ezt megelőző évben. Az összeg 270 milliárd amerikai dollár, s az elmúlt tíz évben két trilliót fordítottak erre a célra, - mondja az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának március végén kiadott éves jelentése. Ráadásul nem a leggazdagabb és legfejlettebb országok az élenjárók. Mi áll a háttérben, s tanulhatunk-e belőle?

A tavalyi rekord két év megtorpanás után jelentkezett és 103 gigawatt tiszta villamos energia-forrás kapacitást eredményezett, ami mintegy tízszerese a magyar villamos energia rendszer teljes kapacitásának.

Figyelemre méltó, hogy a befektetési lista élén az előző évi ráfordításait negyven százalékkal növelő Kína áll. Több, mint kétszer annyit költött a célra, mint az Egyesült Államok vagy az őt szorosan követő Japán.

Kína még a 2012-ben közzé tett hivatalos energiapolitikai dokumentumában fogalmazta meg magának a kapcsolódó célokat és kötelezte el magát a megújuló energiák erőteljesen növekvő alkalmazása mellett. Ez év végére a tiszta villamos energiatermelő kapacitások 30%-ra emelését irányozták elő, szél- és napenergiával. Mindeközben kettőszáz járásban és ezer településen hoznak létre bemutató projekteket a helyi energiatermelés messzemenő alkalmazására.

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

A nyugodt unokázásnak egyelőre annyi

2015. április 14.

Címkék: jelölt, elnökválasztás, Hillary Clinton, kampány

Amikor még 2014 őszén volt szerencsém New Yorkban összefutni a korábbi budapesti USA nagykövetasszonnyal, Eleni Tsakopoulos Kounalakisszal, tudva, hogy milyen közeli barátságban van Hillary Clintonnal, finoman érdeklődtem a mindenkit akkor már elég rég óta foglalkoztató kérdésről: vállalja-e a korábbi First Lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a megmérettetést, és odaáll-e nyolc év után újra az elnökválasztási verseny első rajtvonalához.

A volt nagykövet és Clinton-bizalmas óvatos választ adott, arra utalva, hogy a házaspár nemrég nézett nagyszülői örömök elé, és a friss nagymama akkor még elmondása szerint bizonytalan volt abban, hogy az elnöki kampánnyal járó elképesztő munkateher miatt fel akarja-e adni szinte teljesen az unokázás gyönyöreit.

Teljes cikk